Bolile ce pot fi vindecate la mare

foto: Carpatia Tour
Talasoterapia care include aplicarea în scopuri terapeutice a tuturor elementelor ce ţin de mare, respectiv apă, soare, nămol, briză are multiple beneficii pentru piele, sterilizează şi cicatrizează rănile, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi reduce inflamaţia articulaţiilor, este deosebit de eficientă în prevenirea şi tratarea afecţiunilor respiratorii, a rinitelor, sinuzitelor şi chiar astmului, în special în cazul celor mici.
• Candida genitală – se vindecă foarte rapid, dacă se fac irigaţii vaginale (la femei) şi spălături ale zonei balano-prepuţiale (la bărbaţi), cu apă de mare, de două-trei ori pe zi. Apa de mare este foarte bogată în iod, în sare, în alte substanţe cu efect antifungic, care echilibrează flora genitală.
• Boala piciorului de atlet – băile îndelungate de picioare în apa mării şi mersul desculţ pe nisip fac adesea să se vindece ca prin farmec această infecţie ce proliferează în mediul anaerob din încălţăminte.
• Acneea – se retrage în urma băilor în mare şi a expunerii repetate la soare (dar nu la ore de insolaţie maximă şi nu pentru perioade foarte lungi de timp), dacă este foarte bine respectată şi igiena. Apa de mare are efecte reglatoare endocrine, ajutând la eliminarea din rădăcină a acestei afecţiuni, scrie formula-as.ro. Apoi, apa de mare are efect antiinflamator şi, împreună cu nisipul, curăţă pielea şi desfundă porii, reglează secreţia de sebum.
• Pitiriazisul, psoriazisul şi eczemele uscate, cura ducând la dispariţia pruritului, la uscarea veziculelor şi eliminarea placardelor, elemente ce caracterizează aceste boli.
• Alergia cutanată – se ameliorează în timpul curei marine, în primul rând datorită apei şi a aerosolilor marini, care au efect uşor imunosupresor şi diminuează intensitatea reacţiilor alergice. În eczemele alergice, apa are şi efect antiinflamator direct. Baia în mare, spălările feţei cu apă de mare şi tratamentul cu aerosoli sunt recomandate şi în conjunctivita alergică.
• Rinita cronică (alergică şi infecţioasă) – se ia apa de mare în pumn, se duce în dreptul uneia dintre nări (cealaltă fiind obturată cu degetul) şi se aspiră (se trage pe nas) cu putere, de mai multe ori, până se obţine o drenare şi o curăţare satisfăcătoare. Se repetă procedeul şi cu cealaltă nară. Un tratament durează minimum 12 zile.
• Zgârieturi, răni superficiale – simpla baie în mare este de natură să reducă timpul de vindecare de 2-3 ori, precum şi să împiedice eventualele infecţii sau cicatrizările inestetice.
sursa: ampress.ro