”Bolile grave au la origine și excesul culinar”. Tratamentul bazat pe înfometare și post ale unor boli foarte greu de controlat

foto: Jack Witt

Este concluzia prof. dr. Dafin Mureșanu, care a declarat că modul de hrănire hipocaloric și postul sunt resurse terapeutice extrem de valoroase.

Secretul pentru o viață sănătoasă nu ar fi cumpătarea, așa cum se tot vehiculează, ci abstinența alimentară. Prof. dr. Dafin Mureșanu mai spune că bolile au la origine excesul culinar. „Fiindcă organismul uman are mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii și nutrienți, decât de a gestiona excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentație. Avem dovezi foarte clare și studii științifice în acest sens (…) Da, postul nu este periculos. Mii de studii dovedesc acest lucru. Regimul hipocaloric este într-adevăr o resursă terapeutică foarte bine studiată și postul care nu este înfometare, pentru că postul generează satisfacția pe care o obții din a te abține de la alimentație” a declarat preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) pentru evz.ro.

Tratamentul bazat pe înfometare ale unor boli foarte greu de controlat a fost pus la punct, pentru prima dată, în Rusia, la începutul secolului trecut, într-un spital din Goriacinsk, de medicul Iuri Nicolaev.

În intervalul dintre anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, a fost practicat cu foarte mult succes și la bolnavii cu depresii cronice, care nu mai răspundeau la niciun fel de tratament medicamentos. De altfel, „în Germania există o clinică sofisticată specializată în tratamentul prin înfometare controlată, clinica Buchinger. Pentru această clinică, statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin înfometare. Este foarte important pentru că este o terapie de comutare”, a continuat prof. dr. Dafin Mureşanu.

Consumerismul, un lanț vicios, plin de capcane pentru sănătate

Medicul Muresanu a explicat că tendința actuală a oamenilor de a consuma în exces este, de fapt, o ”capcană” în care se avântă societatea modernă.

„Această tendință izvorăște dintr-o proiecție iluzorie asupra vieții. Noi, de fapt, creștem acest consum, muncim ca să câștigăm bani, ca să avem multe lucruri, în speranța că vom trăi mai bine. Este conceptul împingerii continue a țintei. Trăim întotdeauna așteptând weekend-ul, trăim așteptând concediul și repetăm, an de an, și în fiecare zi, același lucru: ne pregătim pentru a trăi! Astăzi muncim mai mult, ca mâine să trăim mai bine și uităm momentul”.

Dafin Mureșanu mai spune, că de fapt, ar trebui să ne resetăm organismul și să ne trăim viața în timpul prezent. „Prin înfometare controlată se obţine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Şi anume, în primele 24 de ore, doar cu apă, consumi glucide. Apoi, timp îndelungat până la 2-3 săptămâni, consumi rezervele de lipide, 96 la sută din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele şi doar 4 la sută se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Atenție! Totul până când se ajunge într-un punct critic care nu trebuie depăşit. Acel punct critic este destul de individual şi, pentru specia umană, nu trebuie să depășească 40 de zile”.

Recomandare către bolnavii de cancer

Postul și regimul hipocaloric sunt utile pentru bolnavii cu boli grave. Aici avem ca exemplu, bolnavii de cancer, unde ajută, practic, chimioterapia. „Prin înfometare se produce o resetare a organismului, care îţi dă un nou profil. (…) Celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, înfometării. (…) S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric sau post. Ştiinţa ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare 100 de zile, ursul hibernează, nu mănâncă, şi se trezește primăvara plin de vitalitate. Omul după post este mult mai viguros, capacitatea de reacţie mult mai bună. (…) Putem ajunge să scriem pe pâine sau pe pachetele cu carne un mesaj de genul celui de pe pachetele de țigări: „Ai grijă! dacă mănânci prea mult, ai putea avea probleme de sănătate!”. Ce-i drept, înfometarea și postul sunt și un exercițiu de voinţă.”, a spus în încheiere prof. dr. Dafin Mureşanu.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.