Calmează durerile în gât și distruge virusurile. Cum se face gargara cu apă oxigenată

foto: dozadesanatate.ro
Apa oxigenată este un germicid fenomenal, considerat a fi unul din cei mai eficienți și siguri dezinfectanți disponibili pe piață. Acest produs are abilitatea de a ucide microorganisme prin oxidare — cu alte cuvinte, apa oxigenată poate realiza un fel de ardere controlată. Substanța aceasta poate fi utilizată astfel:
Calmarea durerilor în gât
Acțiunea antibacteriană a peroxidului de hidrogen este utilă și în cazul durerilor în gât.
Totodată, peroxidul de hidrogen în contact cu mucusul creează o spumă care diluează mucusul și facilitează eliminarea acestuia. Astfel se obține o ameliorare a iritației gâtului și a tusei.
Un efect la de bun îl are gargara cu apă și sare, care poate fi folosită mai ales la copii. Se amestecă 1 cană de apă cu ½ linguriță de sare. Se face gargară sau se clătește gura timp de 60 de secunde, apoi se scuipă.
Limitarea transmiterii noului coronavirus
Clătirea gurii cu anumite substanțe antiseptice ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
O recenzie sistematică a arătat că peroxidul de hidrogen de 0,5% inactivează virusurile cu membrană lipidică, precum sunt coronavirusurile.
Virusurile din familia „corona” au un înveliș lipidic în care se află glicoproteinele necesare infectării gazdei.
Dezmembrarea acestei membrane grase este considerată o strategie virucidă de a preveni infecția.
Studiile au arătat că peroxidul de hidrogen produce radicali liberi de oxigen care perturbă membranele grase ale virusurilor.
Dacă clătirea gurii cu apă oxigenată distruge învelișul proteic al virusului, astfel s-ar obține o reducere a încărcăturii virale de SARS-CoV-2 din cavitatea bucală și orofaringe.
În concentrații mai mari de 0,5%, peroxidul de hidrogen poate vătăma țesuturile intra-orale, iar în concentrații mai mici de 0,5% nu este eficient.
Cum se face gargara cu apă oxigenată
Apa oxigenată trebuie diluată corespunzător înainte de utilizare. Atenție mare la riscul de înghițire a acestei soluții, căci poate provoca daune interne severe.
Dacă folosiți apă oxigenată de 3%, diluați 1 parte de apă oxigenată cu 2 părți de apă simplă. Veți obține astfel o soluție de peroxid de hidrogen de 1%.
Medicul de boli infecțioase Ion Alexie recomandă amestecarea apei oxigenate cu apă de gură din comerț. Se varsă o treime din sticla de apă de gură și se completează cu apă oxigenată (2 părți apă de gură și 1 parte apă oxigenată).
Luați o gură mică de soluție și clătiți gura timp de 1 minut. Nu depășiți 90 de secunde. Scuipați apoi soluția, cu grijă să nu înghițiți.
Gargara cu peroxid de hidrogen poate cauza înroșirea și iritarea ușoară a cavității bucale. Aceste reacții dispar în câteva ore. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, sunați medicull.
Precauții și atenționări
Apa oxigenată trebuie diluată înainte de utilizare.
Înghițirea accidentală a peroxidului de hidrogen poate afecta țesuturile gâtului și poate arde organele digestive.
Chiar și în doze mici, ingerarea acestei soluții poate provoca dureri stomacale.
Surse articol:
1. Kathryn Watson, Debra Wilson, is gargling hydrogen peroxide effective and safe? Healthline: https://www.healthline.com/health/gargling-hydrogen-peroxide#gargling
2. Niamh Kelly, Aoife Nic Íomhair, and Gerry McKenna, Can oral rinses play a role in preventing transmission of Covid 19 infection? Evid Based Dent. 2020; 21(2): 42–43: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7317247/ 3. Williams and Daily, Is it safe to gargle with hydrogen peroxide: https://www.williamsanddaily.com/blog/is-it-safe-to-gargle-with-hydrogen-peroxide
4. Ziar Piatra Neamț.ro, Cum să ne dezinfectăm faringele și gura pentru a ne proteja de coronavirus: https://www.ziarpiatraneamt.ro/video-foarte-util-cum-sa-ne-dezinfectam-faringele-si-gura-pentru-a-ne-proteja-de-coronavirus-sfaturile-medicului-ion-alexie