Campionul ceaiurilor la capitolul detoxifiere, cu un extraordinar potențial antioxidant

Ceaiul verde este campionul tuturor ceaiurilor cand vine vorba de detoxifiere, aproape orice organism fiind influentat in mod benefic de aceasta miraculoasa planta.

Orice fel de ceai contine cel putin cativa polifenoli, dar procesarea minima prin care trece ceaiul verde garanteaza faptul ca aproape toti polifenolii sai sunt pastrati in produsul final in forma lor cea mai reactiva, iar rezultatul este ca ceaiul verde are un extraordinar potential antioxidant.

Specialistii din cadrul Rutgers University au comparat recent capacitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi a 12 tipuri diferite de ceai, inclusiv cateva varietati de ceai verde,oolong si negru. Rezultatele au fost in concordanta cu cele ale altor studii: s-a constatat ca ceaiul verde continea cele mai mari cantitati de polifenoli – in special EGCG. Ceaiul oolong se afla undeva la mijloc, iar ceaiul negru (ca rezultat al procesului sau de autooxidare) avea cel mai mic nivel de polifenoli.

Studiile privind efectele consumului de ceai asupra oamenilor confirma dovezile de laborator ca ceaiul verde este cel mai eficient in curatirea de radicali liberi. Intr-unul dintre studii, 5 adulti au baut fiecare aproximativ 2 cesti de ceai verde, in timp ce alti 5 adulti au baut aceeasi cantitate de ceai negru. Eficacitatea antioxidantului din sangele lor a fost masurata inainte de consumarea ceaiului, apoi la 30, la 50 si la 80 de minute dupa ingerare.

Atat ceaiul verde, cat si cel negru au imbunatatit capacitatea antioxidanta a sangelui, desi ceaiul verde a fost de 6 ori mai puternic decat cel negru in aceasta privinta. Cresterea functiei antioxidante a atins punctul maxim in numai 30 de minute la cei care au baut ceai verde si in 50 de minute la cei care au baut ceai negru. Rapiditatea efectului ceaiului asupra functiei antioxidante a sangelui sugereaza ca polifenolii din ceai sunt absorbiti in partea superioara a tractului digestiv.

Aproape toate beneficiile ceaiului verde pentru sanatate se bazeaza pe functia antioxidanta a extractului de ceai verde. Polifenolii previn bolile cardiovasculare protejand colesterolul LDL de modificarile care favorizeaza aparitia bolilor de inima, reduc riscul de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi inainte de a putea avea loc mutatii genetice si protejeaza sanatatea in multe alte feluri.

O atentie sporita trebuie intreptata catre ficat. Acest organ fabrica aminoacizii si colesterolul, elimina deseurile din sange, detoxifica organismul de alcool si de alte toxine si descompune multe medicamente, sustine dr. Lester A. Mitscher in “Cartea ceaiului verde. <<Remediul miraculos>> confirmat stiintific”. Fiecare respiratie, fiecare pahar cu apa pe care il bem si fiecare imbucatura pe care o mancam sunt potentiale surse de toxine.

Reducerea expunerii la toxine este principalul mod de a proteja organismul, dar de multe ori toxinele nu pot fi, pur si simplu, evitate; ele se afla in poluarea aerului, in fumul de tutun, in reziduurile pesticidelor si in unele arome si coloranti artificiali. Ficatul poate fi afectat extrem de rau de toxine, deoarece datoria lui este sa curete sangele de substantele otravitoare inainte ca acestea sa aiba sansa sa ajunga in alte parti ale organismului. Polifenolii din ceai sustin sistemul de enzime detoxifiante al ficatului care elinina radicalii liberi si toxinele din organism.

Sursa: caplimpede.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.