Care sunt beneficiile fisticului pentru corpul nostru și de ce este bine să îl consumăm

Să vorbim astăzi despre caracteristicile fisticului, care, la fel ca celelalte nuci, pot fi benefice sănătății noastre, mergând de la menținerea sațietății până la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Compoziția fisticului include oligoelemente, vitamine, aproximativ 60% uleiuri grase și 18% proteine vegetale, aminoacizi – luteină și zeaxentină, care susțin sănătatea ochiului uman. Pentru 100 g de produs, au doar 642 kcal. Au un efect antioxidant benefic datorită conținutului ridicat de uleiuri saturate.
Compoziția chimică a fisticului include:
Cupru. – Acesta ia parte activ la procesele biochimice ale organismului, o componentă indispensabilă pentru sistemul vascular; îndeplinește funcția de transport – furnizează oxigen celulelor corpului; participă la procesul de hematopoieză: joacă un rol important în formarea fătului în timpul sarcinii; îmbunătățește starea pielii; promovează regenerarea îmbunătățită a țesuturilor.
Mangan. – Necesar pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, cardiovascular, digestiv, reproducător; necesar pentru formarea țesutului osos; o componentă indispensabilă pentru procesul de coagulare a sângelui.
Fosfor. – Acesta ia parte la diviziunea și creșterea celulelor; componentă a oaselor și a dinților; un asistent indispensabil pentru absorbția vitaminelor; participă la formarea proteinelor și carbohidraților.
Fisticul conține și o compoziție benefică de vitamine:
Vitamina C. Întărește sistemul imunitar; are un efect benefic asupra activității organelor endocrine, organelor digestive, hematopoiezei, ajută la întărirea pereților vaselor de sânge; accelerează vindecarea rănilor, ajută organismul să elibereze toxine.
Vitaminele B (B6, B3, B1). O componentă indispensabilă pentru problemele neurologice, crește eficiența creierului; participă la procesele metabolice ale organelor și țesuturilor.
Vitamina E. tocoferol multifuncțional – o vitamină a frumuseții, a sănătății pielii; proprietate antioxidantă unică; vitamina care ajută în sarcină; previne formarea aterosclerozei vaselor de sânge.
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de fistic:
- Dau sațietate – datorită grăsimilor sănătoase, proteinelor și fibrelor, aceste nuci pot servi drept o gustare excelentă pentru cei care își urmăresc silueta și sănătatea, deoarece ne oferă și vitaminele B6, mangan si fosfor.
- Ajută la pierderea în greutate – nivelurile ridicate de proteine și fibre cresc senzația de sațietate iar astfel va exista mai puțină dorință de a lua gustări între mese și chiar este mai bine să înlocuiți gustările nesănătoase obișnuite cu fistic. În plus, de nivelurile ridicate de fibre beneficiază microbiota noastră intestinală, contribuind astfel la reducerea riscului de tulburări digestive și ca n cer colorectal.
- Ajută la menținerea sănătății intestinale – Fibrele din fistic acționează ca un prebiotic pentru bacteriile noastre intestinale, ajutând la echilibrarea microbiomului intestinal și la reducerea riscului de ca n cer gastrointestinal.
- Ajută la susținerea sănătății ochilor – Nivelurile ridicate de carotenoizi luteină și zeaxantina ajută la protejarea ochilor de deteriorarea luminii albastre și la reducerea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă.
- Ajută la susținerea sănătății cardiovasculare – Grăsimile mononesaturate și polinesaturate găsite în fistic ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol rău, reducând astfel riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Fibrele și antioxidanții (tocoferoli și polifenoli) conținute în ele contribuie, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol.
- Ajută la îmbunătățirea stării de spirit – fisticul conțin vitamina B6, care este cunoscută pentru efectul său asupra stării noastre de spirit, a clarității mentale și a energiei.
Aceste mici nuci sunt printre cele mai scăzute în calorii, conțin mai mult omega-3 decât peștele și mai mult potasiu decât o banană. Doar pentru acest aspect, le poți include în dieta ta în mod regulat.
Beneficii pentru copiii noștri:
1.Au un efect pozitiv asupra memoriei și concentrării.
2.Ajută la menținerea vederii.
3.Are efect de întărire asupra sistemului imunitar, ajutând în lupta împotriva virușilor și bacteriilor.
4.Le puteți introduce în alimentația bebelușilor de la 1,5 ani – două nuci pe zi.
Tratament delicios pentru mamele însărcinate și care alăptează:
1.Asistent în formarea și dezvoltarea fătului.
2.Prevenirea patologiilor retinei – riscul de a dezvolta tulburări este foarte mare.
3.Suprimă hormonul foamei.
4.Susține imunitatea.
„Vitamina B7 (biotina) găsită în fistic ajută proteinele să fie mai ușor absorbite și ajută arderea grăsimilor. Având o deficiență în organism a acestei vitamine, calitatea părului și a pielii se deteriorează considerabil și apare o dispoziție depresivă. Și potasiul și magneziul, care sunt conținute în nucile de fistic, întăresc vasele de sânge și normalizează pulsul. Trebuie amintit că acest produs are un conținut ridicat de calorii – aproximativ 550-560 de kilocalorii la 100 de grame”
Sursa:revistasufletului.net