Cât timp poţi sta într-un picior? Testul japonez pentru a verifica sănătatea creierului

foto: FourFourTwo

Menţinerea echilibrului pe un picior poate indica dacă o persoană este în pericol de a dezvolta demenţă sau accident vascular cerebral, conform unui studiu japonez, informează The Telegraph, citat de adevarul.ro.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kyoto au descoperit că incapacitatea de a sta într-un picior timp de mai mult de 20 secunde se asociază cu microhemoragii şi accidente vasculare cerebrale „silenţioase“.

Deşi leziunile cerebrale sunt prea mici pentru a determina simptome, oamenii de ştiinţă avertizează că acestea preced unel probleme mai grave. Accidentele vasculare cerebrale „silenţioase“ sau infarctele lacunare sunt cunoscute ca fiind un factor de risc important pentru accidentul vascular cerebral ischemic şi demenţă.

Studiul nostru a descoperit că abilitatea de a sta într-un picior este un test important pentru sănătatea creierului. Persoanele care prezintă o capacitate slabă de a menţine echilibrul pe un picior ar trebui să fie suravegheate mai atent, deoarece acest lucru poate indica un risc crescut de boli cerebrale şi declin cognitiv“, a declarat profesorul Yasuharu Tabara, principalul autor al cercetării.

Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au testat 841 de femei şi 546 de bărbaţi cu vârsta medie de 67 de ani, rugându-i să stea cu ochii deschişi într-un picior timp de maximum 60 de secunde. Participanţii au efectuat textul de două ori, autorii studiului consemnând cel mai bun rezultat.

Ulteorior, cerecetătorii au examinat creierele lor cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN).

Rezultatele, au arătat că 34,5% dintre cei care aveau mai mult de două leziuni specifice infarctelor lacunare au avut probleme în a-şi menţine echilibrul. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru cel 16% dintre participanţi care aveau o singură astfel de leziune.

Autorii studiului spun că oamenii care au probleme de echilibru în această situaţie trebuie să beneficieze de atenţie sporită din partea medicilor, deoarece instabilitatea posturală poate fi o consecinţă a unor anomalii la nivelul creierului.

Studiul a fost publicat în revista Stroke.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.