Ce au căutat dacii în Anglia şi de ce existau acolo copii cu numele de Decebal

Dracones

În ruinele unui fort roman, situat la Birdoswald, în Marea Britanie, au fost descoperite vestigii ce arată că aici a staţionat iniţial o cohortă de soldaţi daci, recrutaţi după înfrîngerea dacilor de către romani şi încorporaţi în armata romană, iar apoi alţi militari daci, fie urmaşi ai celor dintâi, fie noi recruţi din Dacia. Cohorta a fost constituită curând după cucerirea  Daciei, în vremea împăratului Traian, în anul 106 e.n., iar soldaţii au fost transferaţi în provincia romană Britania, unde urme ale prezenţei lor apar curând după anul 120 e.n.

Inscripţiile găsite arată că soldaţii daci au ajutat la construirea Zidului lui Hadrian (imaginea de mai jos), iar ulterior au staţionat la fortul Birdoswald, unul dintre punctele fortificate de pe traseul zidului.Zidul lui Hadrian în apropiere de Birdoswald.

Zidul lui Hadrian în apropiere de Birdoswald

În două inscripţii apare reprezentat un falx – sabia curbată caracteristică dacilor, care apare şi pe Columna lui Traian, în scena în care Decebal se sinucide cu o astfel de armă. (Aceasta este versiunea „oficială” în ceea ce priveşte moartea lui Decebal. Totuşi, recent, omul de cultură Dan Alexe a prezentat pe blogul său o altă versiune: regele dac a fost decapitat de un militar roman, care a fost decorat şi înaintat în grad ca răsplată pentru această ispravă)

Este impresionant felul în care soldaţii daci din Britania romană îşi păstrau cultura: la peste 200 de ani de la înfrângerea lui Decebal şi la aproape 2000 km depărtare de Dacia, încă mai reprezentau falxul pe inscripţiile lor şi dădeau copiilor nume dacice, inclusiv pe cel de Decebal. O piatră de mormânt comemorează moartea a doi băieţi cu nume dacice, unul numit Decebalus, care a trăit numai câteva zile, şi altul cu numele de Blaesus, mort la vârsta de 10 ani.

sursa: worldwideromania.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.