Ce consecinţe grave poate avea lipsa fierului în organism. Cum apare impulsul incontrolabil de a mânca substanţe necomestibile

foto: foto: AnimalSmart.org
Lipsa de fier din organism este cea mai frecventă cauză pentru anemii (n.r.-scăderea numărului de globule roşii şi a hemoglobinei). Printre simptomele care indică o carenţă de fier se numără lipsă de energie, durerile de cap, stările de slăbiciune fizică sau greaţa, iar specialiştii atrag atenţia că bolile cronice intestinale si tulburările menstruale pot agrava carenţele de fier. Anemia are mai multe efecte asupra organism, printre care:
1. Paloarea anormală a feţei: reducerea concentraţiei de hemoglobină se manifestă la femei printr-o paloare excesivă. De asemenea, carenţa de fier poate avea ca efecte asupra părului, care devine fragil şi casant, dar şi a unghiilor.
2.Probleme de concentrare, stări de nervozitate sau durerile de cap – apar pe fondul oxigenării insuficiente a sistemului nervos, din cauza scăderii nivelului de hemoglobină.
3.Tahicardie-creşterea frecvenţei bătăilor inimii: organismul încearcă astfel să compenseze nivelul redus al hemoglobinei ce are rol în transportul oxigenul la ţesuturi.
4.Persoanele care se confruntă cu o carenţă de fier pot dezvolta sindromul PICA, adică dorinţa de a ingera substanţe necomestibile. Acest sindrom apare în general în copilărie şi durează câteva luni.
5. Sindromul picioarelor neliniştite (Ekbom): deficienţa de fier în organism influenţează inclusiv producţia de dopamină (n.r.-substanţa care transmite informaţia între neuroni şi care este responsabilă de coordonarea mişcărilor) şi astfel apare nevoia de a mişca întruna picioarele. Specialiştii susţin că simptomatologia se agravează seara şi poate afecta calitatea somnului.
Carenţa de fier poate fi tratată cu medicamente administrate pe cale orală sau intravenoasă. Medicii recomandă şi vitamina C, întrucât absorbţia fierului este ajutată de consumul de acidul ascorbic. Tratamentul se face însă sub control medical pentru că excesul de fier poate avea efecte secundare asupra organismului, de la tulburări digestive şi până la tulburări de ritm cardiac sau chiar creşterea nivelului colesterolului.
sursa: adevarul.ro