Ce conține mesajul CODAT din Al Doilea Război Mondial, descifrat recent de specialişti ?

enigma1

Experţii din cadrul Agenţiei Guvernamentale britanice de Comunicaţii (The Government Communications Headquarters / GCHQ) au reuşit să decifreze un mesaj codat ce data din cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie Daily Mail.

Documentul a fost găsit întâmplător, în urmă cu zeci de ani, ataşat unui porumbel călător mort. Chiar dacă descoperirea lui David Martin, un bătrân de 74 de ani, a fost imediat transmisă autorităţilor, mesajul rămăsese până în prezent o enigmă, în ciuda numeroaselor analize.

Recent, istoricii au aflat însă provenineţa şi semnificaţia acestuia. Mesajul fusese expediat de sergentul William Scott, în vârsă de 27 de ani, care identifica poziţia trupelor germane şi a tancurilor în Normandia, sub denumirea „Jerry”. De asemenea, sergentul oferea indicaţii referitoare la un viitor atac.

„Loviţi în stânga lui Jerry sau pregătiţi bateriile aici”, scria Scott. „Trupele, tancurile blindate, bateriile, inginerii, aici. Măsurile de combatere a blindatelor nu funcţionează”, continua el.

Expertul Gord Young a fost cel care a descifrat mesajul, consultând o carte specială a Artileriei Regale, păstrată de o rudă care luptase în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Am fost capabili să desluşim cea mai mare parte, nu tot, a aşa-ziselor codurilor indescifrabile descoperite în rămăşiţele porumbelului călător”, a mai declarat Young.

Bărbatul, specialist al Lakefield Heritage Research din Ontario, a arătat că documentul dovedeşte că paraşutistul Sgt. William Scott a reuşit să ajungă chiar în spatele liniilor inamice pentru a-i ajuta pe strategii militari să pregătească ofensiva.

sursa: http://www.gandul.info/

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.