Ce plante alungă durerile de burtă
Sunătoarea, talpa gâştii şi menta în amestec cu levănţica, valeriana, anasonul şi coada şoricelului sunt buruieni vindecătoare pentru colici însoţite de tulburări nervoase, stres, suprasolicitare nervoasă. Gemoterapia recomandă plante pentru reglarea funcţiei motorii la nivel intestinal. Pentru tratarea durerilor abdominale la copii sunt recomandate plantele anason şi chimion.
Când durerile abdominale se declanşează brusc de cele mai multe ori nu ştim ce să facem pentru a le îndepărta cât mai repede. Sunt atât de neplăcute încât am face orice ca ele să înceteze. Oricare ar fi motivele din cauza cărora apar, gaze, suprasolicitare nervoasă sau alte disfuncţii, aceste dureri au şi leacuri din plante medicinale care acţionează blând dar eficient.
Durerile de burtă pot apărea brusc sau lent şi sunt generate de afecţiuni acute sau cronice cum ar fi enterocolitele, apendicitele, pancreatitele sau gastritele, dar şi tulburări neurovegetative. Fitoterapia recomandă în terapia durerilor abdominale plante care au proprietatea de a decontracta muşchii dar şi plante cu calităţi antiinflamatoare şi cicatrizante. Terapia este completă dacă este însoţită de regim igieno-dietetic şi, nu în ultimul rând, de modificarea stilului de viaţă.
Afecţiunile intestinale, spune psihosomatica, sunt reflexia unor stări generate de lipsa de încredere în sine, tensiuni, resentimente şi neîmpliniri legate de stresul cotidian sau de activitatea profesională. De aceea, în cazul durerilor sub formă de colici abdominale obligeana, menta, roiniţa sau anghinarea, plante care reduc şi stresul emoţional dar au şi efecte directe asupra muşchilor intestinali, sunt de cel mai mare ajutor Se prepară ceaiuri ca decoct sau infuzii care apoi se beau în timpul unei zile. La fel, şi tincturile din aceste plante au efecte benefice şi ne ajută blând să rezolvăm problemele apărute.
Ce plante alunga durerile de burtă?
Din obligeană se folosesc rizomii preparaţi sub formă de decoct sau macerat la rece astfel: o linguriţă rizomi mărunţiţi la o cană cu apă. Se bea în cursul unei zile, în mai multe reprize. Dacă se utilizează tinctura de obligeană atunci aceasta se va pregăti din 20 g de rizomi tocaţi în 100 ml alcool de 70 grade maceraţi timp de 8 zile. Se folosesc câte 20 picături de 2-3 ori/zi în ceai.
Menta este o altă plantă bună pentru durerile abdominale. Infuzia dintr-o lingură de plantă la o cană de apă este binefăcătoare. Se beau una sau două căni pe zi.
Roiniţa se prepară tot ca infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Din acest ceai se beau câte 2-3 căni pe zi.
Anghinarea este recunoscută ca o plantă a cărui efecte se pliază foarte bine pe tratarea afecţiunilor sistemului digestiv. Infuzia preparată dintr-o linguriţă frunze la o cană cu apă poate îndepărta durerile la fel de repede ca şi un medicament. Se beau două sau trei căni cu ceai pe zi.
Busuiocul sau florile de salcâm ne vin în ajutor în caz că alte plante nu avem în farmacia verde de acasă. Preparăm infuzii dintr-o linguriţă plantă uscată sau două linguriţe plantă proaspătă (recoltată în timpul înfloririi) la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, după mesele principale. Flori de salcâm sunt recomandate mai ales în colici însoţite de hiperaciditate gastrică.
Sulfina are o aromă specifică şi este plăcută la gust. Însă calităţile farmaceutice o fac să fie una din plantele care îndepărtează durerile extrem de eficient. Se face infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se beau două căni pe zi.
Amestecurile de plante medicinale specifice sistemului digestiv sunt recomandate mai ales în tratamentul colicilor însoţite de tulburări nervoase, stres, suprasolicitare nervoasă. Astfel, se pun la un loc sunătoare 10 g; talpa gâştii 30 g; mentă 15 g; levănţică 10 g; valeriană 20 g; anason 5 g; coada şoricelului 10 g. Din acest amestec se prepară o infuzie dintr-o lingură de plante la o cană cu apă şi se beau una sau două căni pe zi, ceaiul obţinut uşor îndulcit cu miere de albine.
Alte tipuri de derivate din plante
Gemoterapia recomandă pentru reglarea funcţiei motorii la nivel intestinal muguri de merişor dimineaţa, muguri de tei seara sau muguri de smochin la prânz.
Nici homeopatia nu stă deoparte în cazul durerilor abdominale. Pentru colici remediile sunt Colocynthis CH9 şi Magnesia phosphorica CH9 care se iau în alternanţă.
Plante pentru copii
Pentru tratarea durerilor abdominale la copii sunt recomandate plantele din familia Labiadae sau din familia Umbelliferae ale căror substanţe active sunt uleiurile esenţiale.
Anason ca infuzie din 8-10 fructe la 100 ml apă; 3-6 linguri/zi; copiilor peste 5 ani li se pot administra până la 2 căni/zi.
Chimion ca infuzie din 1/2 linguriţă fructe la 100 ml apă; se beau 6 linguri/zi până la 1 cană/zi (pentru copii de peste 5 ani).
Coriandru ca infuzie din 1/2 linguriţă fructe la 100 ml apă; se administrează de la 1-2 linguri/zi la 1-2 căni/zi.
Şi, să nu uităm că, plantele medicinale sunt medicamente pentru orice afecţiune pe care dorim să o tratăm, însă înainte de folosirea lor este nevoie de sfatul unui specialist în domeniu. Aşa că, nu evitaţi înainte de a începe un tratament cu remedii naturale să îl consultaţi.
Autor: Eugeniu RĂDULESCU
sursa: bioenergterapia.ro