„Ceasul biologic” al ADN-ului a fost descoperit. Cunoașterea lui va duce la dezvoltarea de tratamente pentru controlarea îmbătrânirii

foto: CafePress

Potrivit studiului realizat de un grup de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles (SUA), acest ”ceas” arată că, deşi multe ţesuturi sănătoase îmbătrânesc în acelaşi ritm cu restul corpului, unele o fac totuşi mai rapid sau mai lent decât celelalte. Cercetătorii cred, astfel, că descifrarea funcţionării acestui ”ceas” va ajuta la înţelegerea procesului de îmbătrânire şi de asemenea la dezvoltarea de tratamente pentru controlarea acestui proces, scrie incomemagazine.ro.

”Ar fi foarte emoţionant să apară intervenţii terapeutice pentru a reseta acest ceas şi, cu optimism, să ne menţinem tineri”, a declarat Steve Horvath, profesor de genetică la Universitatea California. În cadrul cercetării, Horvath a analizat peste 8.000 de mostre de ADN de la 51 de tipuri de ţesuturi şi celule ale corpului, observând cum metilarea, un proces natural care modifică chimic ADN-ul, variază în funcţie de vârstă.

Ceasul biologic se accelerează în primii ani de viaţă până în jurul vârstei de 20 de ani, apoi îşi reduce din viteză şi menţine un ritm continuu, potrivit studiului, care precizează că deocamdată nu se ştie dacă schimbările produse în ADN provoacă îmbătrânirea. ”Apariţia firelor de păr gri este un semn de îmbătrânire, dar nimeni nu poate spune şi cauza acestei îmbătrâniri”, a subliniat Harvath.

Acest ceas biologic a relevat rezultate deosebite. Astfel, cercetătorii au putut constata în cazul ţesuturilor sănătoase ale inimii că vârsta sa biologică este cu aproape nouă ani mai tânără decât s-a crezut, în timp ce ţesuturile mamare de la femei îmbătrânesc mai rapid decât restul corpului. ”Ţesuturile mamare feminine, inclusiv cele sănătoase, par mai bătrâne decât celelalte ale corpului uman. Este un rezultat interesant, întrucât cancerul mamar este cea mai răspândită formă de cancer la femei. În plus, vârsta este unul dintre factorii de risc pentru apariţia cancerului, astfel încât acest tip de rezultate ar putea explica de ce cancerul mamar este atât de curent”, a arătat Horvath.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.