Ce boli declanșează zahărul și care sunt cele 7 motive pentru care nu ar trebui să-l consumăm

foto: Yumbles

Zahărul declanșează boli de inimă și vasculare, au constatat oamenii de știință americani de la Centrul National pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Raportul cu privire la un nou studiu a fost publicat în revista științifică a American Medical Association (JAMA).

Conform unor studii, un procentaj alarmant din populatia globala consuma mai mult zahar decat este recomandat. Medicii trag semnale de alarma cu privire la efectele negative ale zaharului asupra organismului. Pentru a putea intelege de ce zaharul nu trebuie sa faca parte din regimul alimentar al familiei tale, iti vom explica in mod detaliat modul in care actioneaza acest aliment asupra corpului uman.

Suprasolicita ficatul

Trebuie sa stii ca fiecare organ intern are un rol in buna functionare a organismului, motiv pentru care trebuie mereu sa ne asiguram ca regimul nostru alimentar nu le suprasolicita. Ei bine, studiile medicale au demonstrat faptul ca pentru digerarea zaharului, organismul face eforturi ridicate: ficatul se straduieste sa transfere o parte din rezervele sale de glucide in sange cu scopul de a regla metabolismul si de a mentine un nivel de zahar optim in sange. De asemenea, zaharul poate poate cauza aparitia hepatomegaliei prin stimularea diviziunii celulare la nivelul ficatului, determinand astfel aparitia steatozei hepatice.

Favorizeaza declansarea cancerului

Este cunoscut faptul ca zaharul poate cauza aparitia unor boli precum diabet sau obezitate, insa ceea ce s-a aflat recent este ca intre aceste boli si cancer exista o legatura. In urma unor cercetari conduse de catre dr. Custodia Garcia-Jimenez de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, s-a demonstrat faptul ca un nivel ridicat de zahar contribuie la cresterea activitatii unei gene implicate in progresia cancerului. Dr. Garcia Jimenez a alocat ani de studiu acestui subiect si a observat faptul ca celulele din intestin raspund la zaharuri si transmit un semnal pancreasului pentru a elibera insulina ( hormonul ce controleaza nivelul zaharului din sange).

Astfel, se considera ca zaharul hraneste defapt aceste celule canceroase, responsabile pentru declansarea diferitelor tipuri de cancer: ovarian, gastric, de tract biliar, pancreas, prostata, de san etc. Colin Goding, profesor la Universitatea din Oxford, afirma “In trecut am fost siguri despre cum nivelul crescut de zahar din sange in diabetul zaharat si obezitate ar putea determina cresterea riscului de cancer. Acest studiu identifica un mecanism molecular-cheie prin care un nivel mare de glucoza din sange ar predispune oamenii la cancer”.

Afecteaza sistemul nervos

Un alt efect negativ al zaharului este influentarea in mod negativ a sistemului nervos. Astfel, zaharul determina o crestere semificativa a secretiei de adrenalina, ceea ce cauzeaza stari de agitatie sau hiperactivitate. Totusi, dupa ce acest efect trece, organismul se va simti slabit si epuizat. Se pare ca zaharul mareste productia de radicali liberi de oxigen si stresul oxidativ. Aceste dezechilibre afecteaza sistemul nervos si pot determina probleme de concentrare, de rabdare, depresii sau stari de anxietate.

Pancreasul este suprasolicitat

Precum ficatul, si pancreasul este suprasolicitat in momentul in care organismul trebuie sa digere zahar. Odata ce acestui organ intern i se transmite mesajul ca exista o cantitate ridicata de zahar in corp, incepe sa secrete mai multa insulina decat in mod normal, ceea ce determina scaderea nivelului de sange din organsim ( stare de hipoglicemie). De asemenea, s-a demonstrat faptul ca zaharurile din celulele intestinului declanseaza eliberarea unui hormon numit GIP, care sporeste productia de insulina de catre pancreas.

Afecteaza creierul

Conform unor cercetari publicate in Jurnanul de Neurologie (SUA) exista o legatura puternica intre declansarea unor boli mintale precum este Alzheimer si consumul de zahar. Precum am afirmat si anterior, pancreasul este suprasolicitat si astfel un nivel scazut de insulina ar putea avea un efect devastator asupra functiilor creiereului. Neurologul Agnes Floel afirma ca „glucoza contribuie direct la atrofierea hipocampului” (hipocampul este o proeminenta in podeaua cornului temporal al ventriculului lateral). Si alte functii precum memoria, concentrarea, atentia sunt afectate de un consum ridicat de zahar.

Provoaca mari probleme de dentitie

Cu totii stim cat de insuportabile sunt durerile de dinti, provocate de carii. Din pacate, acestea se formeaza foarte frecvent in cazul persoanelor care consuma mult zahar. Cercetarile au demonstrat ca acest aliment este foarte daunator dintilor, motiv pentru care nu ar trebui consumat in nici un caz de catre copii mici. In 1958, revista Time a publicat un studiu realizat de catre un biochimist de la Universitatea Harvard, care timp de 10 ani a realizat experimente cu soareci, sponsorizate de Sugar Research Foundation. Scopul acestei cercetari era de a gasi explicatia aparitiei cariilor dentare datorate consumului de zahar si identificarea modalitatilor de prevenire.

Rezultatul acestui studiu indelungat a fost ca nu exista nici o modalitate de a preveni cariile dentare in cazul in care se consuma zahar. In momentul in care echipa de cercetatori au publicat aceste rezultate in revista „Dental Association Journal”, Sugar Research Foundation si-a retras ajutorul financiar.

Creste riscul aparitiei obezitatii

Din pacate, conform unui studiu efectuat de Institutul de Sanatate Publica, numarul copiilor din Romania care sufera de obezitate s-a dublat in ultimii ani. Din aceasta cauza Ministerul de Sanatate atrage atentia parintilor cu privire la regimul alimentar al copiilor, care se pare ca include o cantitate exagerata de zahar. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca obezitatea este o afectiune aflata in crestere si care imbraca aspectul unei epidemii mondiale ce reprezinta o importanta problema de sanatate publica.

Unul dintre principalii factori care contribuie la declansarea acestei boli este consumul de alimente nesanatoase care de regula reprezinta o cantitate ridicata de zahar. Trebuie sa stii ca la inceput, zaharul este depozitat in ficat sub forma glicogenului, insa capacitatea acestui organ este limitata, consumul de zahar determinand astfel umflarea acestuia. In momentul in care ficatul este plin, surplusul de glicogen se intoarce in sange sub forma de acizi grasi, care se depun pe diverse zone inactive ale corpului precum abdomen, coapse, solduri, piept etc.

Asadar, precum ai putut observa, zaharul este foarte periculos pentru organism deoarece afecteaza intreaga sa activitate. Luand in considerare ca zaharul este considerat unul dintre cauzele care declanseaza boli mortale precum cancer, diabet, obezitate, afectiuni cardio-vasculare, este cunoscut in intreaga lume sub denumirea de „moartea alba”. Pentru a asigura sanatatea familiei tale este recomandat sa incluzi in regimul alimentar produse care reprezinta o cantitate ridicata de vitamine si minerale precum sunt legumele, fructele, nucii, semintele.

sursa: kidizi.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.