Cel mai bun prieten al omului ne predă șase lecții de viață, pe care oamenii le-au uitat. „Oriunde există un nefericit, Dumnezeu trimite un câine.” – Alphonse de Lamartine

foto: palmerhouseinn.com

„Oriunde există un nefericit, Dumnezeu trimite un câine.” – Alphonse de Lamartine

Să observăm câinii sau animalele în general ar fi suficient pentru a ne reaminti lecţiile de viaţă de mai jos, pe care noi, oamenii, le-am cam uitat într-o societate dominată de egocentrism şi de pierderea acelor valori fundamentale necesare pentru a trăi în armonie unii cu ceilalţi.

Câinele, cel mai bun prieten al omului

1. Fidelitatea

De la începutul civilizaţiei, câinele a reprezentat adevăratul simbol al fidelităţii şi un exemplu pentru umanitate. Este cel mai bun prieten al omului, un tovarăş credincios, gata oricând să-şi dea viaţa pentru a-şi apăra stăpânul. Cunoaştem toţi multe dovezi în acest sens.

Pentru a merge şi mai departe şi a demonstra cât de fidele sunt patrupedele în discuţie, reamintim cazurile celor care şi-au dedicat tot restul vieţii să vegheze pe mormântul stăpânului defunct (de la 9 până la 14 ani).

2. Iertarea

Câţi câini nu au fost bătuţi, maltrataţi şi abandonaţi de stăpânii lor? Ar fi foarte greu să aflăm numărul lor. Cu toate acestea, câinii au formidabila capacitate de a-şi ierta călăul, responsabilul celor mai mari cruzimi de pe lume, fiinţa umană.

În pofida tuturor suferinţelor, câinii sunt capabili de clemenţă, vin cu toată dragostea spre noi, îşi deschid din nou inimile şi au din nou încredere în noi.

Astfel de câini ne aşteaptă în adăposturi speciale şi vor şti că nu ne dorim decât să le facem bine.

3. Dragostea necondiţionată

Câinii ne iubesc din tot sufletul şi ne-o arată în fiecare zi. Când vă întoarceți acasă după o absență de numai o oră sau după o zi întreagă, câinele vine alergând spre voi să vă întâmpine, sare de bucurie și își manifestă afecțiunea în multe moduri care ne topesc.

Indiferent de situaţiile în care ne aflăm, mai grele, mai uşoare, câinele ne va arăta continuu dragostea sa necondiţionată.

4. Altruismul

Un câine nu ne este cel mai fidel prieten pentru că-i dăm de mâncare zilnic şi-i oferim confortul necesar. Nu! El ne iubeşte din adâncul fiinţei sale, complet dezinteresat.

Știţi foarte bine că dacă mâine aţi fi nevoiţi să vă mutaţi pe stradă (sunt atâtea cazuri de oameni cu câini mulţi locuind sub cerul liber), câinele vă va însoţi acolo, în frig, în ploaie, mângâindu-vă în felul lui special, dând din coadă, jucându-se cu voi.

Nu-i interesează dacă suntem bogaţi sau săraci. Ei simt dacă suntem fericiți sau trişti şi fac tot posibilul să ne scoată dintr-o stare proastă.

5. Îşi ajută apropiaţii

Pe zi ce trece, fiinţa umană devine din ce în ce mai egoistă, preocupată doar de propriile probleme. Un studiu care a avut ca scop să urmărească câţi oameni se vor opri să-i întindă o mână de ajutor unui bărbat căzut pe stradă a obţinut rezultate uluitoare.

Trei sferturi dintre persoane nu s-au oprit şi cel mai rău a fost că schimbau trotuarul la vederea actorului întins pe jos, simulând o boală ce necesita ajutor de urgenţă.

Spre deosebire de noi, câinii ajută indiferent de persoană sau animal aflat în pericol, dând dovadă de mare curaj.

6. Spiritul de familie

Câţi dintre bătrânii – parinți, bunici – abandonați în aziluri, uneori în condiţii mizerabile, primesc măcar o vizită pe lună de la copiii lor sau de la rude? De multe ori mor în singurătate şi sunt îngropaţi de către străini.

Câinii oferă un exemplu de respect total faţă de vârstnici, faţă de bolnavi, față de semenii lor care trăiesc în sălbăticie sau faţă de maidanezii care populează oraşele noastre. Ei fac totul pentru a-i ajuta, riscă să-şi piardă viaţa pentru a-l salva pe unul dintre ai lor.

sursa: blogs.trendolizer.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.