Consumul excesiv de sare şi lipsa sării, asociate decesului prematur. Studiu
Sarea, consumata in cantitati mari, contribuie la cresterea tensiunii arteriale, insa este oare vorba despre o relatie cauzala ce creste riscul declansarii bolilor cardiovasculare si duce, in final, la decesul prematur?
O serie de studii de cohorta efectuate in ultimii ani au contestat aceasta cauzalitate, insa o noua cercetare ce utilizeaza masuratori complexe confirma aceasta asociere, informeaza sciencedaily.com, citată www.medlife.ro.
Probleme privind masurarea nivelului de sodiu din organism
Cercetarea de fata, efectuata de specialistii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston (BWH), arata ca estimarea inexacta a aportului de sodiu a contribuit la constatarile paradoxale ale studiilor realizate anterior pe aceasta tema. Noile constatari au fost publicate recent in revista de specialitate „The International Journal of Epidemiology.”
„Nivelul de sodiu din alimentatie este greu de masurat,” declara Nancy Cook, biostatisticiana in cadrul Departamentului de Medicina al BWH.
„Sodiul este prezent in multe dintre alimentele pe care le consumam si, cel mai adesea, nu stim cat de mult consumam, ceea ce face a fi greu de estimat consumul de sodiu al unei persoane prin intermediul sondajelor de opinie. Excretiile de sodiu reprezinta cea mai buna modalitate de masurare a nivelului de sodiu din organism, insa exista mai multe modalitati de colectare a acestora. Pentru studiul nostru am apelat la mai multe masuratori pentru a obtine date cat mai precise,” adauga aceasta.
Desi testul de urina reprezinta o buna metoda de masurare, nivelul de sodiu din organism poate fluctua pe tot parcursul zilei, astfel incat masurarea exacta a aportului de sodiu necesita o proba completa ce acopera toate cele 24 de ore. Mai mult, consumul de sodiu poate varia de la o zi la alta, ceea ce inseamna ca cea mai buna modalitate pentru a obtine date precise este colectarea probelor de urina pe o perioada de mai multe zile.
O noua abordare
In timp ce studiile anterioare au utilizat probe de urina si formula Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism, pentru studiul de fata oamenii de stiinta au apelat la mai multe abordari pentru a obtine date precise ale nivelului de sodiu din organism, inclusiv metode clasice, metode standard, cat si teste multiple de urine, consecutive si neconsecutive.
Ulterior, cercetatorii au evaluat rezultatele testelor prin compararea acestora cu datele colectate de la studiile de prevenire a hipertensiunii arteriale, la care au participat circa 3000 de persoane ce sufereau de pre-hipertensiune arteriala.
Metoda standard a aratat ca exista o relatie directa intre aportul crescut de sodiu din organism si cresterea riscului de deces.
Rezultatele obtinute prin intermediul formulei Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism a aratat o curba in forma J, ce sugereaza faptul ca atat nivelul scazut de sodiu, cat si nivelul ridicat de sodiu din organism sunt asociate cu riscul crescut pentru decesul prematur.
„Constatarile noastre arata ca masurarea inexacta a aportului de sodiu ar putea fi factorul cheie ce contribuie la rezultatele paradoxale ale studiilor anterioare. In concluzie, studiile epidemiologice nu ar trebui sa asocieze rezultatele testelor medicale cu estimarile inexacte ale aportului de sodiu din alimentatie, obtinute in urma sondajelor de opinie efectuate in randul populatiei,” conchid autorii studiului.