Cum să cântărești porcul dacă nu ai cântar

foto: realitatea.net

Cum se poate afla greutatea unui porc fara sa-l cantaresti? Intrebare de bun simt, de vreme ce aproape toti n-avem cantar pe masura ratanului, Ignatul bate cu infrigurare la usa, iar „prietenul” google.ro, dupa cum probabil ati observat deja, anevoie se cunoaste… Ce va ramane asadar inafara metodei diletante a cantaritului din ochi, a scarpinatului la ceafa si a fluieratului a paguba din cauza de eroare?…

 

Cum sa cantaresti un porc cu capul

Ei bine, de ce sa cantaresti porcul din ochi ca ageamiii si nu cu capul, precum mesterii? Exista o metoda prin care se poate face o buna estimare a greutatii unui porc fara sa-l pui pe cantar (eroarea e de numai 3%). E nevoie de sfoara si ruleta, un calculator si formula magica pe care o sa v-o dam noi in randurile ce urmeaza.

Procedura e simpla si consta in urmatorii 3 pasi :

1. Masurati intai circumferinta (C) din spatele picioarelor din fata (vezi imagine).E ca la croitor, numai ca de data asta clientul e porcul, care, surpriza, nu va protesta ci va sta cuminte, pentru ca va crede ca-i luati masuri ca sa-i croiti niscaiva straie pentru revelionul lui Vanghelie. Daca ati incercat cu metrul de croitorie pentru oameni, ati observat, desigur, ca nu e destul de lung. Pentru masurarea porcilor exista sfoara. Daca totusi ati reusit sa masurati circumferinta cu metrul de croitorie pentru oameni, inseamna ca porcul nu-i destul de gras si probabil nu i-a venit vremea!

2. Masurati apoi lungimea (L) de la baza urechilor pana la baza cozii (atentie, nu pana la coada cozii, c-o sa va dea cu eroare!). Iarasi, porcul nu va cracni, crezand ca-l scarpinati, ba chiar va lacrima nitel, bucuros sa va vada cum dati pe-afara de atata omenie si grija parinteasca!

 

3. Scoateti calculatorul si calculati greutatea porcului dupa formula:

G = 69,3 × C × C × L

unde G este greutatea estimata a porcului (in kilograme); C este circumferinta  din spatele picioarelor din fata (masurata in metri); L este lungimea de la baza urechilor pana la baza cozii (masurata in metri).

Exemplu practic

Sa zicem ca ati masurat C si v-a dat 1,5 metri. Ati masurat si L si v-a dat 1.3 metri. Atunci greutatea estimata a porcului, potrivit formulei de mai sus, este:

G = 69,3×1,5×1,5×1,3=202,7 kg (±3%),

ceea ce inseamna ca adevarata greutate a porcului inainte de taiere e undeva intre 196,6 si 208,8 kilograme. Cine nu ne crede, sa-l ia binisor pe Ghita si sa-l aburce pe cantar, daca-l are…

Bonus: cum sa afli greutatea porcului dupa junghiere

Dar daca vreti sa stiti cat o sa cantareasca carcasa porcului dupa junghiere? Unii zic ca-i suficient sa-i cantaresti numai capatana, a carei greutate o inmultesti apoi cu 10. Dar de ce trebuie sa apelam la cantar? Am zis de la inceput ca n-avem nici cantar, nici vecini posesori de cantar, iar singurele pravalii deschise care vand cantare se gasesc la bulgari, la sarbi si la unguri.

Ei bine, ca sa aflati greutatea porcului dupa junghiere e suficient sa inmultiti greutatea porcului viu cu 0,725. Urmand exemplul de mai sus, inseamna ca din porcul  viu de 202,7 kilograme, o sa va ramana fix 147 kilograme (±3%) de sorici, slanina, carne macra si oase pentru gatit (cu tot cu cap si adidasi).

sursa: camarasdelumini.wordpress.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.