„Dezvoltarea inteligentei artificiale are sanse sa devina atat un lucru bun, un factor pozitiv pentru omenire, cat si un factor negativ, inspaimantator. Trebuie sa constientizam pericolul pe care aceasta inteligenta artificiala il reprezinta”, a subliniat cercetatorul in cadrul unei videoconferinte organizata la Beijing.

In opinia fizicianului britanic, cele mai noi tehnologii ar putea conduce la degradarea omului, facandu-l absolut neputincios in fata naturii. Ceea ce, in conditiile unei evolutii firesti si a luptei pentru supravietuire, asta inseamna moarte sigura.

In acelasi timp insa, daca omul va reusi sa abordeze cu intelepciune inteligenta artificiala, aceasta din urma va fi capabila sa rezolve majoritatea problemelor existente in lume. „Desi, dupa parerea mea, nu asa se va intampla”, a subliniat Hawking.

Jongland pe aceeasi tema, profesorul american Jeff Nesbit, autor a peste 24 de carti, a analizat ultimele date referitoare la inteligenta artificiala, ajungand la concluzia ca rasa umana isi va inceta existenta in 2050. Nesbit porneste de la teoria, cunoscuta drept ASI, conform careia Inteligenta artificiala va evolua intr-un supercomputer, va incepe sa invete rapid, depasind capacitatea intelectuala a omului si putand sa rezolve problemele acestuia.

Miliardarul Elon Musk, unul dintre creatorii automobilului electric, crede, la randul sau, ca inteligenta artificiala reprezinta cel mai mare pericol existential al omului si, de aceea, trebuie sa fim foarte prudenti. Omul de afaceri a comparat inteligenta artificiala cu un demon, imposibil de controlat.

De altfel, intr-o scrisoare deschisa datata 2015, Musk si Hawking au atras astentia ca inteligenta artificiala ar putea permite elaborarea unei arme autonome, care va revolutiona razboiul, dar nu in sensul bun al cuvantului.

sursa: incomemagazine.ro