Cum vă protejați de efectele pesticidelor din mâncare. Practic ce trebuie să faceți

foto: vremeanoua.ro

Fie că ne convine sau nu, fructele şi legumele, precum şi carnea, sunt pline de pesticide. Unele mai periculoase, altele mai puţin periculoase. Cei preocupaţi de sănătate caută soluţii în permanenţă pentru combaterea chimicalelor din alimente.

 

Utilizate corect, pesticidele moderne nu ar trebui să afecteze organismul uman. La nivel european şi naţional există norme care reglementează limitele în care pesticidele por fi folosite. Producătorii susţin că urmele de pesticide care rămân pe alimentele care ne ajung în corp sunt mult sub limitele care ar putea să ne afecteze sănătatea.

Un raport realizat de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară susține că expunerea la pesticide poate provoca leucemie în cazul copiilor sau boala Parkinson în cazul adulților. Aproximativ două treimi din legumele și fructele analizate de către Departamentul de Agricultură din SUA conțin pesticide, potrivit unui studiu realizat în 2015, în care s-au testat 3.015 produse. În același studiu s-a descoperit că nivelul cel mai ridicat de reziduuri de pesticide se află în: nectarine, căpșuni, mere, piersici, struguri, ardei gras, castraveți, țelină, spanac și tomate. Pe de altă parte, printre produsele alimentare care au un nivel scăzut de pesticide se numără: porumbul dulce, avocado, ananas, varză, mazăre, ceapă, kiwi, pepene galben, mango, papaia și vinete.

Ce trebuie să faceți

Având în vedere efectele negative asupra sănătății, este important să luăm măsuri ca să ne ferim pe cât posibil de pesticide. Iată ce puteți face:

Spălați alimentele sub jet continuu de apă. Pe parcursul creșterii fructelor și legumelor, agricultorii pulverizează pesticide pe frunze și tulpini. Se recomandă să spălați cât puteți de bine legumele și fructele cu jet călduț de apă.

Ștergeți alimentele cu prosoape de hârtie. Asta ajută la îndepărtarea reziduurilor care n-au fost îndepărtate de apă, însă e recomandat să folosiți prosoape de hârtie, deoarece dacă le folosiți pe cele textile pesticidele pot rămâne pe țesătură.

Îndepărtați coaja înainte de consum. Cartoful, sfecla roșie, ridichile sau morcovii, de exemplu, se curăță în mod normal de coajă, deși uneori suntem tentați doar să îi spălăm, pentru o dietă mai bogată în vitamine. E bine însă să îndepărtați pesticidele și în acest mod, iar după curățare să le mai spălați o dată, pentru a îndepărta bacteriile rămase pe pământ.

Fierberea în apă sau în aburi. Acestea sunt două metode bune de gătit și totodată de îndepărtat chimicalele din alimente. Tratarea termică a alimentelor, inclusiv pasteurizarea, fierberea și coacerea, în funcție de natura produsului, ajută la reducerea nivelului de pesticide datorită evaporării și distilării.

Consumați produse organice. Consumul de alimente organice este o tendință în lumea modernă și, cu toate că aceste produse sunt mai scumpe, este bine să le consumăm când avem ocazia. Cumpărați alimente de sezon, de la producătorii locali, pentru că șansele să fiți expuși la pesticide sunt ceva mai
mici.

Nivelul cel mai ridicat de reziduuri de pesticide se află în: nectarine, căpșuni, mere, piersici, struguri, ardei gras, castraveți, țelină, spanac și tomate.

Studiu al Departamentului de Agricultură din SUA

sursa: vremeanoua.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.