De ce unii oameni ”nu au noroc” la pomi fructiferi?

foto: Povestea Casei

Există oameni care-şi doresc mult să aibă în curte pomi fructiferi însă, oricât s-ar strădui, ceva nu merge. Şi astfel, ajung la concluzia că „nu au noroc la pomi”. Din fericire, ştiinţa horticolă a stabilit cauzele „nenorocului la pomi”.

10 lucruri care nenorocesc pomii

1. Pomii plantaţi sunt de origine dubioasă, cumpăraţi de pe marginea drumului sau chiar din supermarket, dar porniţi în vegetaţie, deshidrataţi, epuizaţi.

2. După plantare, varga nu se scurtează la 65 – 90 cm, în vederea formării coroanei, ci se lasă de 1,50 – 2 metri, condamnând pomul la dezvoltare complet anapoda şi viaţă scurtă.

3. Pomii sunt plantaţi în locuri nepropice, pe ideea că acolo unde nu cresc nici buruienile, se poate planta un pom fructifer.

4. Pomii sunt plantaţi în sol bătătorit sau în care stagnează apa cu zilele, atunci când plouă.

5. Pomii sunt plantaţi incorect, în gropi prea mici şi se toarnă din belşug îngrăşăminte cu azot la rădăcină sau câteva lopeţi de bălegar proaspăt, ca să fim siguri că le ardem rădăcinile.

6. Pentru tutorare, se folosesc „soluţii gospodăreşti”, de pildă ţevi (care iarna ţin rece, iar vara încing pomul) sau şipci late, strâns lipite de pom (ca umbresc şi ţin umezeală, iar bolile şi dăunătorii se dezvoltă cu voioşie).

7. Pomii sunt plantaţi în locuri neîmprejmuite, ca iepurii sălbatici să le poată roade coaja iarna, când nu mai au ce mânca altceva.

8. Pomii sunt plantaţi în curte, dar sunt roşi de căţei sau urinează pe ei, până se usucă.

9. Dacă, totuşi, se prind, pomii sunt trataţi ca cea mai puternică buruiană, fiind lipsiţi de orice îngrijire.

10. Atunci când sunt năpădiţi de boli sau dăunători, nu se intervine în niciun fel, pentru a li se testa rezistenţa la boli şi dăunători.

sursa: zdravan.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.