Diagnosticul cu trei degete. Ce boli indică pulsul?

foto: esanum.de

Medicii chinezi au dezvoltat o stiinta numita pulsologie. Aceasta consta in examinarea tactila a pulsului arterial. Informatiile oferite de aceasta tehnica stau la baza diagnosticarii afectiunilor din corp, chiar si a celor mai subtile boli. Organul care sufera este identificat imediat de un specialist cu experienta doar prin luarea pulsului la incheietura mainii. Noi nu putem decat sa-i aflam valoarea, cu ajutorul aparatelor de luare a pulsului. Dar sa vedem ce enigme ascunde miscarea ritmica a sangelui, deslusite de o stiinta veche de 4.000 de ani.

  • Ce este pulsul?

Sangele nu circula la fel printr-o zona sanatoasa a corpului si prin una afectata, unde fluxul este infranat. Desi medicina sustine ca exista un singur puls arterial, specialistii chinezi simt 12 feluri de puls, fiecare constituind un indiciu despre functionarea unui anumit organ. Inima, pompa care trimite sangele in organism, declanseaza un impuls electric care contracta muschiul cardiac. Astfel se realizeaza bataile inimii, a caror repetare masurata intr-un minut reprezinta ritmul cardiac. Cresterea volumului de sange trimis de inima in artere determina dilatarea acestora, fenomen denumit puls. Un puls lent sau unul rapid reprezinta indicii importante despre starea fizica si energetica a tuturor organelor, ca un tot unitar.

  • Diagnostic cu trei degete

Diagnosticianul palpeaza superficial si profund arterele radiale, luand pulsul in 6 puncte, cate trei la fiecare incheietura a mainii. Se spune ca un medic chinez distinge circa 28 de tipuri si subtipuri de pulsuri, fiecare raspunzand de echilibrul unui anumit organ. Galenus a descris 36 de pulsuri diferite. Vechii chinezi simteau nuante fine pe care le comparau cu furnicaturile unui cioc de pasare, cu picaturile ce trec printr-o fanta, cu o broasca incurcata in iarba. Astazi, multe dintre aceste nuante cu denumiri metaforice s-au pierdut, pastrandu-se doar tipurile generale de puls. Pulsul se ia prin palparea cu trei degete a articulatiei. Fiecare deget este asezat pe un meridian energetic raspunzator de un anumit organ. Un puls slab sau neregulat arata ca meridianul si organul corespondent sint slabite. Un puls rapid indica o boala de inima sau nervoasa. Totusi, cand se ia pulsul trebuie tinut cont si de alti factori care l-ar putea accelera fara a fi vorba de o afectiune acuta: efort fizic, emotii, modificari de temperatura, consum de alcool, cafea, bauturi racoritoare cu cafeina.

  • E bine sa stim ca…

– Frecventa normala a pulsului la un adult in repaus este intre 70 si 72 batai pe minut. Persoanele cu o conditie fizica foarte buna pot inregistra si valori mai scazute, ajungand pana la 50-60 batai pe minut. La nou-nascut, pulsul are in jur de 120 batai pe minut, la copiii intre 1 si 5 ani, intre 90 si 120 batai pe minut, iar copilul intre 5 si 15 ani are frecventa intre 70 si 100.
– Pentru a afla ce puls aveti, asezati buricele a trei degete pe incheietura celeilalte maini, exact sub degetul mare al palmei. Numarati pulsatiile timp de 60 de secunde sau numarati timp de 15 secunde si inmultiti cu 4. La copii, se aseaza buricele degetelor imediat sub mamelonul stang sau pe artera de pe fata interna a bratului, intre umar si cot.
– Exista o formula de calcul pentru a afla care este pulsul maxim personal: 220 –varsta = pulsul maxim, care e bine sa nu se depaseasca niciodata.

  • Ce boli indica pulsul?

– Puls rapid, puternic si viforos: cardiopatie ischemica
– Puls rapid, profund, slab: insuficienta cardiaca
– Puls rapid si glisant: enterocolite
– Puls mic, fin, profund si usor:  indigestii, boli de stomac
– Puls mic, moale si profund: astm bronsic, bronsite, tuberculoza
– Puls profund si fin: constipatie, colite de fermentatie
– Pulas fin, profund, mic si lent, abia perceptibil: colite de putrefactie
– Puls rapid si mic: afectiuni endocrine
– Puls superficial, usor si lent: insuficienta hepatica
– Puls rapid si intins: hepatite acute
– Puls profund, intins, lent si mic: insuficienta hepatica
– Puls plin si intins: hiperchinezie biliara, colecistite acute
– Puls profund, usor, fin, lent sau rapid: afectiuni renale
– Puls rapid si fin: cistite

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.