Dieta ketogenică, o metodă de ”tratare fără medicamente”. Rolul său în combaterea cancerului

foto: Healthline
Ar putea dieta ketogenică să fie „o metodă de tratare fără medicamente” pentru cancer? Personal, cred că este absolut crucială pentru orice tip de cancer şi sperăm că într-o zi va fi adoptată ca o primă linie de tratament împotriva cancerului, spune Dr. Mercola.
O dietă ketogenică presupune eliminarea tuturor carbohidraţilor din legumele fără amidon, înlocuindu-le cu grăsimi sănătoase şi proteine de înaltă calitate.
Celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta, iar carbohidraţii transformă glucoza în organism. Premisa este aceea că restricţia de carbohidraţi şi proteine conduce la „înfometarea” celulelor canceroase.
În plus, aportul scăzut de proteine tinde să minimalizeze calea care accelerează proliferarea celulelor.
Acest tip de dietă, în care se recomandă restricţie la legumele fără amidon şi înlocuirea lor cu un nivel moderat de proteine, este o dietă benefică pentru toată lumea, indiferent dacă suferă de o boală sau nu. Este o dietă ce ajută la optimizarea greutăţii şi la toate bolile cronice degenerative.
Dr. Thomas Seyfried este unul dintre cei mai importanţi cercetători academici în promovarea modului de tratare al cancerului nutriţional. El a predat neurogenetică şi neurochimie la Universitatea Yale şi Colegiul Boston în ultimii 25 de ani.
Dieta ketogenică a fost acceptată pentru epilepsie
Dieta katogenică a fost de fapt utilizată pentru gestionarea crizelor la copii pentru o perioadă de timp. Atunci când Dr. Seyfried şi echipa sa lucrau la cancerul pe creier şi epilepsie, făcând experimente pe şoareci, unul dintre elevii săi a sugerat să investigheze dacă o dietă katogenică ar fi eficientă şi împotriva tumorilor.
Astfel, la sfârşitul anilor ’90, ei au început să lucreze pe diete katogenice, în cazuri de epilepsie şi cancer, în cele din urmă ajungând la o mai bună înţelegere a schimbării modului în care întregul corp metabolic poate fi eficient în orientarea şi eliminarea celulelor tumorale.
Potivit Dr. Seyfried, acest fapt s-a făcut cunoscut în cercurile de oncologie iar dieta ketogenică a devenit deja o primă metodă de tratare a epilepsiei. În privinţa cancerului, este dovedit şi acceptat faptul că reducerea glucozei ucide celulele canceroase.
Cancerul este o boală metabolică mitocondrială
Potrivit Dr. Seyfried, mitocondria – principalul „producător” de energie din celulele tale – este punctul de origine al celor mai multe tipuri de cancer. Mitocondiriile pot fi afectate nu numai de mutaţii moştenite, ci pot fi, de asemenea, perturbate de factorii de mediu, cum ar fi toxinele şi radiaţiile, atât ionizante, cât şi neionizante. De-a lungul timpului, deteriorarea mitocondriei poate duce la disfuncţii şi la formarea de tumori.
Zahărul este combustibilul primar pentru majoritatea formelor de cancer
Controlul glicemiei din sânge şi a insulinei prin dietă, exerciţii fizice şi de reducere a stresului emoţional reprezintă cele mai importante componente ale unui program de recuperare în cazul cancerului. Aceşti factori sunt, în primul rând, cruciali pentru prevenirea acestei boli.
În 1931, Premiul Nobel a fost acordat cercetătorului german Dr. Otto Warburg, care a descoperit că celulele canceroase au un metabolism energetic fundamental diferit faţă de celulele sănătoase, şi de aceea tumorile maligne tind să se hrănească cu zahăr.
Mai recent, cercetătorii au descoperit că în timp ce celulele canceroase se hrănesc atât cu glucoză, cât şi cu fructoză, celulele tumorale pancreatice folosesc fructoza special pentru a diviza şi prolifera.
Strategia Doctorului Seyfried are la bază o idee simplă: consumul moderat de carbohidraţi şi de proteine, precum şi dieta bogată în grăsimi, va reduce în mod eficient zahărul din sânge. Acesta este un parametru uşor de măsurat care se poate verifica cu ajutorul unui contor de măsurare a glucozei din sânge.
Importanţa abţinerii de la mâncare
În experienţa mea, spune Dr. Mercola, marea majoritate a oamenilor vor să-şi ardă carbohidraţii, spre deosebire de arderea grăsimilor. Una dintre cele mai eficiente strategii de a deveni un arzător de grăsime este acela de a-ţi limita consumul de alimente de la şase la opt ore distanţă, ceea ce înseamnă că te abţii de la mâncare timp de 16-18 ore în fiecare zi.
Acest lucru stimulează enzimele care sunt concepute pentru a arde grăsimi drept combustibil pentru organism şi destimulează enzimele de glucoză. Acest tip de plan care implică servirea meselor la intervale mari de timp poate fi o modalitate utilă pentru a face trecerea la o dietă ketogenică.
Aceasta presupune să mâncaţi mai puţin pe întreaga perioadă a unei zile. Dar în timp ce caloriile din carbohidraţi ar trebui eliminate în mod practic, caloriile din proteine trebuie doar reduse.
Dr. Seyfried foloseşte anumite tipuri de grăsimi recomandate, printre care uleiul de nucă de cocos, untul, şi alte tipuri de grăsimi saturate.
Alte informaţii
Din punctul de vedere al Dr. Mercola, autorul acestui articol, o dietă ketogenică, împreună cu un post intermitent pot fi integrate cu uşurinţă în orice plan de tratament de cancer pe care oricare dintre voi decide să-l urmeze. Personal, el crede că este absolut esenţial, indiferent cărui tip de cancer vă adresaţi.
Acestea fiind spuse, amintiţi-vă că un regim alimentar ketogenic, în care înlocuiţi carbohidraţii cu un nivel moderat de proteine şi cantităţi mari de grăsimi benefice, precum avocado, uleiul de cocos, untul, uleiul de măsline, este recomandat pentru toată lumea, indiferent dacă aveţi cancer sau nu.
Este o dietă care vă va ajuta la optimizarea greutăţii şi a stării generale de sănătate.
Pentru cei mai mulţi oameni, trecerea de la o dietă normală la una bogată în grăsimi este ceva spectaculos, întrucât au loc deseori schimbări radicale ale corpului.
Dieta aceasta nu este una bogată în proteine, aşa cum s-ar crede, ci este bogată în lipide, cu un aport mediu de proteine şi cu foarte puţine glucide (în limita a 30-40 de grame pe zi, în funcţie de răspunsul corpului la starea de ketoză).
sursa: mercola.com