Din vremea dacilor, o plantă de leac ajută la vindecarea a cel puțin 50 de boli

Busuiocul, care vindecă în prezent peste 50 de afecţiuni, a fost apreciat încă de geto-daci. Se crede că Zamolxis i-a instruit pe aceştia în medicina naturistă.

În acest sens, Platon vorbeşte în scrierile sale despre concepţia zeului Zamolxis: „Nu poţi să vindeci trupul fără a ţine seama de suflet”. Mai târziu însă, după creştinarea populaţiei din Nordul Dunării, busuiocul a început să fie utilizat în tradiţiile populare.

Potrivit unor studii, realizate de medici, persoanele care consumă zilnic un litru de apă, la care se adaugă o picătură de ulei esenţial de busuioc, devin mai rezistente la infecţiile alimentare. Eficientă este şi infuzia de busuioc, mai ales în sezonul cald, care previne toxiinfecţiile alimentare şi combate consecinţele acestora: vomă, diaree şi febră.

Cercetătorii de la Colegiul de Farmacie Poona din India, au efectuat un studiu, în urma căruia s-a dovedit eficienţa busuiocului ca antiinflamator. Tinctura pe bază de busuioc a redus inflamaţiile reumatice ale pacienţilor cu 73%, în doar 24 de ore de la începerea tratamentului.

Este un bun antiinflamator

Rănile, înţepăturile sau alte infecţii ale pielii se vor vindeca mai repede dacă pe zona afectată sunt aplicate comprese cu infuzie de busuioc. Frunzele conţin uleiuri volatile care stimulează cicatrizarea şi au în acelaşi timp rol antiseptic, antibacterian şi antiinflamator.

Cum se prepară: Peste o tulpină înflorită, se pune o cană de apă fierbinte şi se ţine 10 minute la infuzat într-un vas acoperit. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Se îmbibă o compresă curată de tifon, care se aşază 20 de minute peste zona afectată. Se repetă tratamentul până la cicatrizarea rănii.

Combate oboseala cronică

Oricât de mult te-ai odihni, te simţi în timpul zilei obosită şi lipsită de vlagă? Poţi încerca un remediu naturist cu pulbere de busuioc şi propolis. Această combinaţie revitalizează sistemul nervos, alungă oboseala şi îmbunătăţeşte concentrarea, fiind de folos şi celor care trebuie să depună efort mental pe o durată mare de timp.

Cum se prepară. Frunzele uscate de busuioc se râşnesc până capătă consistenţa unei pulberi fine. Se amestecă 3 linguri de pudră cu 2 linguriţe de propolis şi se ia câte o linguriţă de 4-5 ori pe zi. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 10 zile.

Alină durerile reumatice

Ceaiul de busuioc e recomandat şi celor care suferă de artrită reumatoidă. Flavonoidele şi compuşii volatili din compoziţia frunzelor de busuioc au efecte antiinflamatoare, ce contribuie la redobândirea mobilităţii încheieturilor, reducând durerea.

Cum se prepară: 1 lingură de plantă uscată sau 5-6 frunze proaspete se pun la infuzat 10 minute într-o cană cu apă fierbinte. Se strecoară şi se bea câte o cană de 3 ori pe zi. La fel de utile sunt şi băile terapeutice. Într-o cadă cu apă caldă se pun 2 litri de infuzie de busuioc (obţinută din 2 mâini de busuioc). Baia durează 20 de minute şi se repetă de măcar 2 ori pe săptămână.

Ce se poate folosi

De la busuioc se foloseşte planta întreagă, fără rădăcină, inclusiv seminţele. Recoltarea se face când busuiocul este înflorit, adică exact în această perioadă, cu ajutorul unui cuţit. Frunzele, tulpina şi seminţele se lasă la uscat într-un loc răcoros, umbrit, pe o cârpă curată sau pe o foaie albă de hârtie (nu pe hârtie de ziar, pentru că cerneala tipografică conţine plumb). Este un dezinfectant 100% natural, pentru diferite răni, ulceraţii sau leziuni infectate, înţepături de albine sau viespi, afte, gingivite sau stomatite. Sucul frunzelor proaspete de busuioc tratează negii, după aplicări repetate.

sursa: newsarad.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.