Faceți săpun din cenușă la voi acasă! Rețeta bunicii

foto: lataifas.ro

Rețeta de săpun de casă pe care v-o prezentăm se făcea pe vremuri, în mediul rural. Cu acest săpun, bunicii noștri se spălau și pe cap, atât de fin și bun era.

Datorită unturii, sau grăsimii folosite, pielea nu se usca așa cum se usucă astăzi după utilizarea săpunurilor din comerț.

Rețetă Săpun de Casă

Acest săpun să făcea în cazan, la foc, în grădină sau undeva în curte. Cazanul se punea pe pirostrii (un triunghi sau un cerc de fier, sprijinit pe trei picioare) sau pe cărămizi.

Ingrediente

• 1 kg de grăsime (untură, resturi de grăsime)
• 200 g de sodă caustică
• 2 litri de leșie concentrată (preparată din cenușă și apă de ploaie)
• 1 mână de sare grunjoasă
• 1 smoc de frunze fragede de pelin, mentă și salvie

Preparare

Înainte de toate, trebuie să faceți leșia. Aceasta este un amestec de cenușă (1 parte) și apă de ploaie (5 părți). Dacă nu aveți apă de ploaie, folosiți apă de izvor, sau apă filtrată/plată etc. Puteți obține cenușa de la cineva care are sobă, sau după arderea unor lemne.

Pași:

Puneți cenușa și apa într-o găleată de plastic, amestecați, și puneți un capac. Lăsați amestecul să stea la macerat 1-2 săptămâni. Pentru a testa dacă e gata înmuiați degetul în apă și atingeți de vârful limbii. Dacă pișcă, este gata.

Într-un vas, se dizolvă soda caustică într-un litru de leșie. Într-un cazan, sau într-un alt vas mare, în care preparați săpunul, se pune grăsimea la topit.

După ce s-a dizolvat complet, se adaugă amestecul de sodă și leșie de mai sus. Acesta se toarnă cu multă grijă, amestecând în continuu. Se slăbește focul.

La final, se adaugă și restul de leșie (1 litru), și se lasă să fiarbă totul la foc potrivit, amestecând des. Săpunul se fierbe o oră jumate, apoi se adaugă sarea. La ultimele clocote, se pun plantele.

Se ia vasul de pe foc, se acoperă, și se lasă în repaus 12 ore. După acest interval, săpunul se taie bucăți potrivite, și se păstrează la loc rece și uscat.

Atenție! Nu folosiți vase de aluminiu!

Sursă articol: lataifas.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.