”Fântâna canadiană”, sistemul de utilizare a căldurii pământului pentru încălzire în timpul iernii și răcire în timpul verii

„Fântâna canadiană” este un sistem de utilizare a căldurii pământului pentru încălzire în timpul iernii și răcire în timpul verii. Principiul funcționării acestuia este extrem de simplu – în apropierea casei se instalează conducte în subteran la o adâncime de 1,5-2,5 metri.

Pe de o parte, țevile intră în casă, pe de altă parte ele ies spre aer – astfel structura se aseamănă cu minele de ventilare. În timpul iernii, chiar și în condiții de ger, pământul la această adâncime nu îngheață, dar rămâne relativ cald, temperatura acestuia variind de la +5 la +8 grade. Aerul aspirat de pompa de ventilație, înainte de a intra în casă, trece prin țevile schimbătorului de căldură sub pământ și este încălzit cu câteva grade.

În timpul verii, același sistem funcționează pentru răcirea casei. Temperatura țevilor subterane nu se ridică mai mult de 10-14 grade, chiar și în vreme caldă, astfel că fântâna canadiană funcționează ca un aparat de aer condiționat.

Fântâna canadiană s-a răspândit în multe țări, dar este îndeosebi de populară în Canada și Franța, unde a fost numit ”fântâna de Provence”.

Канадский колодец — тепло зимой, прохладно летом

Канадский колодец — тепло зимой, прохладно летом

sursa și foto: ecology.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.