(FOTO-VIDEO) Uimitoarele biserici din Lalibela, construcţii unice, create parcă de o forţă divină

foto: lalibelabc.com

Orice creştin ar trebui să vadă măcar o dată în viaţă bisericile din Lalibela. Un oraş micuţ, cu o atmosferă aproape biblică, unde unul din zece oameni este preot, adăposteşte aceste construcţii unice, create parcă de o forţă divină.

Bisericile ctitorite de regele Lalibela, considerat a fi unul dintre cei mai mari sfinţi creştini etiopieni, sunt într-un areal geografic destul de restrâns, iar în regiunea respectivă mai sunt cam 200 de astfel de lăcaşuri, unele ascunse adânc în peşteri. Fiecare dintre cele 11 biserici a fost cioplită cu minuţiozitate cu mai bine de 800 de ani în urmă, folosindu-se unelte rudimentare – ciocanul şi dalta de pildă, munca depusă părând a depăşi forţa omului. Acoperişul este la nivelul solului, iar bisericile sunt legate între ele prin galerii şi tunele cioplite de asemenea în piatră.

Cea mai frumoasă biserică monolitică este considerată Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care simbolizează Arca lui Noe. Aceasta are acoperişul în formă de cruce şi este sculptată cu o precizie geometrică şi fineţe ce uimeşte pe oricine. Se spune că s-a „născut“ în urma unei viziuni pe care a avut-o regele Lalibela, căruia Dumnezeu şi Sfântul Gheorghe i-au transmis toate detaliile.

Beta Maryam (Sf. Maria) păstrează o coloana din piatră pe care se vede chipul regelui Lalibela, iar la baza acesteia este inscripţionat secretul construirii acestor biserici, text pe care îl pot citi doar preoţii.

Biserica Beta Medhane Alem (Salvatorul Lumii) este locul în care se păstrează crucea regelui Lalibela. Tot aici se află trei morminte cioplite în stâncă atribuite lui Abraham, Isac şi Iacob. Specialiştii consideră construcţia ca fiind cea mai largă biserică monolitică din lume. De asemenea, se mai spune că aceasta este o copie a Bisericii Sfânta Maria de Sion din Axum ce adăposteşte biblicul Chivot al Legământului, în care se află tablele pe care sunt scrise Cele zece porunci ale lui Dumnezeu către Moise.

În fiecare biserică se intră desculţ şi eşti întâmpinat de un preot. Drumurile între biserici sunt destul de abrupte, iar efortul de a trece de la una la alta mi-a rămas şi acum în minte. Nu sunt o superstiţioasă, dar faptul că mi s-a oferit prilejul să văd acea parte de lume mă face să cred că o mână divină m-a condus către acele locuri pe care dacă le vizitezi, te simţi mai încărcat de spiritualitate decât oriunde în altă parte. Cu prea mult patos şi devoţiune religioasă se roagă oamenii acelor locuri ca să nu-i crezi pentru o clipă cei mai apropiaţi de Dumnezeu, măcar şi pentru faptul că reprezintă creştinismul într-un continent predominant musulman sau păgân.

sursa:lumeasatului.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.