(foto+video) O metodă intedită de a contrui- casa din baloți de paie

Folosirea baloților de paie în domeniul constucțiilor este o metodă inteligentă de a construi! Pentru mulți, construirea cu baloți de paie înseamnă un pas înapoi în timp, oferă senzația de nesiguranță, majoritatea nu au încredere în rezistența acestor case în timp, la capriciile vremii, „invazia” rozătoarelor, foc, cutremur, etc….

Realitate însă, este alta, una mult mai optimistă. Acest lucru este dovedit de casele vechi de zeci de ani, de nenumărate teste făcute în mai multe țări (teste de rezistență la foc și incendiu), de experimentele făcute de strămoșii noștrii. Dar haideți să vedem, totuși care ar fi avantajele caselor din baloți de paie, de ce ar trebui să ne construim cu toții din acest material.Casă din baloți de paie în construcție-2012

Casele din baloţi de paie se pot realiza pe baza unei tehnologii low-cost, sunt rezistente la seismicitate şi sunt folosite materiale locale. Este de remarcat faptul că paiele este un material apropiat de tradiţia din ţara noastră (care , în plus, este o piaţă deschisă pentru paie), oferă confort termic, casa este rezistentă la foc, izolantă fonic. Este de 3 ori mai eficientă decât o casă obişnuită, iar într-un ciclu normal de viaţă de 30 de ani costurile pentru energie se reduc cu până la 75%. Baloţii de paie sunt în sine termoizolanţi, nemaifiind necesară o izolare suplimentară Casa propusă de noi poate fi o casă sănătoasă, eficientă și ieftină! Construită cu materiale de construcții naturale dar cu technologii moderne! Fără rozătoare și insecte, rezistentă la incendii și cutremure! Fără mucegai și cu un aer curat….cam așa am descrie noi în câteva cuvinte o casă construită din baloți de paie!

Avantajele construirii cu baloți de paie

Durabilitate – Paiele este un produs natural anual din surse regenerabile, crescut prin fotosinteză, alimentat de la soare. Aproximativ 4 milioane de tone sunt produse excedent față de necesități în fiecare an în Marea Britanie. Folosind paie poate însemna mai puțină presiune pentru a utiliza alte multe materiale dăunătoare mediului și, în cazul puțin probabil în care nu mai este necesară construirea, ar putea fi compostate ulterior
Eficiența energetică și emisiile de gaze cu efect de seră – Peste 50% din totalul gazelor cu efect de seră sunt produse de industria de construcții și de transport asociate cu ea. În cazul în care luăm cele 4 milioane de tone de paie excedente din Marea Britanie (mai sus amintite), am putea construi cel putin 450.000 de case de 150 mp pe an!

Aceasta este aproape jumatate de milion de case super izolate, realizate cu un material care absorbe dioxidul de carbon și o transformă în oxigen pe durata ciclului său de viață. Cuplat cu consumul mic de energie necesar încălzirii caselor (care deasemenea ar produce dioxid de carbon, reducem și mai mult emisiile de dioxid de carbon (gaz cu efect de seră). În cosecință, o clădire construită din baloți de paie poate provoca de fapt, o scădere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pentru a îmbunătăți eficiența energetică a caselor devine din ce în ce mai mare provocarea de proiectare a caselor ecologice.
Capacitate de termoizolare foarte ridicată – Paiele oferă super-izolație la un cost accesibil. Valoarea K de a paielui într-un balot de paie este de 0.09W / mK. Dacă luăm în calcul un perete gros de minimum 450 mm (grosimea pabalotilor), rezultă o valoare U de 0.13W / m2K, de două sau de trei ori mai mic decât materiale contemporane, și mult mai mică decât normele în vigoare de construcție care necesită ca pereții să aibă o valoare U de 0,45 sau mai mică.

Izolare fonică – Pereții din baloti de paie sunt, de asemenea, super-izolatoare fonice. Există două studiouri de înregistrare, în Statele Unite ale Americii construite din baloti de paie. Pereti din baloti de paie au fost ridicati în apropierea aeroporturilor și autostrăzilor din SUA și Europa ca si bariere de sunet.
Risc de incendiu scăzut – Testele de laborator efectuate într-o universitate din Canada au arătat că un perete construit din baloți de paie și tencuit cu tencuială de argilă de cca 3 cm, poate rezista la temperatura de 2000 grade Celsius timp de 2 ore! Paiele bine presate, si tencuite nu primesc suficient oxigen pentru a arde!

Costuri reduse – În momentul de față, în România se produc mult mai mulți baloți decât se cere. Deci este un deșeu agricol foarte ieftin. În sudul țării un balot poate costa și sub 3 lei, iar în alte locuri aproximativ 5 lei/balot. O casă de aproximativ 80 mp are nevoie de cca 250-300 baloti, care ar costa aproximativ 1000 lei. Mult mai ieftin decât cărămizile sau blocurile de BCA care pot trece si de 20.000 lei. ….și să nu uităm că, alegând construirea cu baloți, în prețul acesteia intră și termoizolarea! Deoarece aceste case se pot construi cu cunostinte de baza din domeniul constructiilor, nu este neaparat necesar sa angajati o echipă, economisând și aici.

Cea mai mare economisire apare însă pe termen lung, deoarce costurile, cheltuielile pentru energia necesară încălzirii pot scădea cu până la 75%!

Structură rezistentă – Din baloți de paie se pot construi case fără a avea nevoie de o structură suplimentară! Poate fi o structură autoportantă (case de dimensiuni mici, până la 50-60 mp), dovedit de teste de laborator si unele case (chiar si cu două nivele) care au rezistat timpului

O viață sănătoasă, într-un mediu sănătos – Paiele, în special cel organic, este o alternativă sănătoasă la materialele moderne. Este firesc, și inofensiv. Ea nu produce alergi și, de fapt, este materialul ales de mulți care sufera de alergii, pentru că este atât de inofensiv. Poate îmbunătăți calitatea aerului pe care îl respirăm, deoarece nu degajă vapori nocivi, cum ar fi formaldehida, întâlnit în multe materiale moderne, și pentru că este un material respirabil, contribuie la a menținerea aerului proaspăt în casă. Combinat cu utilizarea de finisaje organice non-toxici, (cum ar fi lutul, pigmenții și vopsele naturale) și cu deschiderea ferestrelor, se poate obține una dintre cele mai sigure si mai confortabile atmosfere în care să trăim. Un alt beneficiu de sănătate este atmosfera intr-o casa din baloti de paie care este calm, confortabil și liniștit.

sursa: agrobiznes.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.