(Galerie Foto) Rămași fără albine, chinezii au ajuns să facă polenizarea manual

Fără albine, agricultura ar dispărea. Este o vorbă pe care apicultorii o știu, nu și toți fermierii, însă. După ce ani la rândul au abuzat de substanțe nocive pentru albine, agricultorii și pomicultorii din mai multe provincii chineze au învățat pe propria piele ce înseamnă să îți pierzi albinele. Acum sunt obligați ca în fiecare primăvară să polenizeze manual fiecare pom din livadă.

În prezent, în provincii precum Sichuan, încă din anii `90 s-a început polenizarea manuală întrucât, după ce populațiile apicole locale au pierit, apicultorii nici măcar nu mai vor să audă să își aducă aici albinele. Chiar dacă au primit oferte generoase pentru a-și închiria populațiile de lucrătoare, stuparii spun că micuțele insecte nu ar rezista în aerul toxic, încărcat de la tratamentele cu pesticide pe care pomicultorii le fac anual.

Cauzele dispariției albinelor din mai multe zone ale Chinei sunt multiple: de la poluare, la defrișări, apoi, odată cu agricultura intensivă au apărut loc și substanțe care au omorât populațiile polenizatoare. O dramă în zonele unde fermierii exploatează suprafețe mici și, deci, au nevoie de o recoltă cât mai bună. Așa s-a ajuns ca fiecare, împreună cu membrii familiei, să facă munca albinelor, adică să polenizeze manual.

Poate cel mai bine descrie fenomenul situația din satul Naxin, vizitat anul trecut de jurnaliștii francezi de la Le Monde. La început de aprilie, toată comunitatea este mobilizată pentru polenizarea manuală care trebuie să fie încheiată până pe 27-28 aprilie. Deja cu 20 de ani de experiență, sunt agricultori care reușesc să polenizeze toate florile unui pom într-o jumătate de oră. Este nevoie de această rapiditate pentru că fiecare proprietar are între 100 și 200 de pomi, iar pentru a nu da greș, se angajează chiar și lucrători sezonieri.

Cum se face polenizarea manuală?

La capătul unei tije este fixat filtrul unei țigări sau o bucată de radieră. În jurul gâtului, oamenii țin bocane cu polen recoltat de la alți pomi, uscat la soare și apoi înmuiat. Există chiar și comercianți de polen, însă în satul Naxin, producătorii nu riscă să își pună în pericol recolta cu polen de slabă calitate, cu atât mai mult cu cât acesta își pierde ușor fertilitatea.

 

Sursă selectivă: Curadealbine.ro

Articol relatat de portalul agrointel.ro.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.