Greșeli pe care le comiți zilnic și care te pot îmbolnăvi de cancer

 

foto: HowHealty.us

Iată care sunt greșelile pe care le faci zilnic și care te pot îmbolnăvi de cancer!

Cancerul este cauzat de un număr de mutații ce intervin în ADN. ADN-ul din interiorul celulelor conține un număr mare de gene, care la rândul lor vin cu un set de instrucțiuni ce le spun celulelor cum să se dezvolte, cum să crească și cum să se dividă. Erorile care apar în cazul instrucțiunilor opresc celulele de la a funcționa normal și duc la transformarea acestora în celule cancerigene.

Mutațiile genelor pot exista de la naștere, moștenite de la părinți, sau pot să apară după naștere. Majoritatea mutațiilor genetice nu sunt moștenite de la părinți. Mai multe cauze pot duce la apariția acestor mutații, greșeli pe care le faci zilnic și de care nu ești conștient. Iată care sunt acestea:

Fumezi

Fumatul este cauza a aproximativ 30% dintre decesele care apar anual în rândul populației. Conform cancer.org, 80% dintre cazurile de cancer de plămâni sunt cauzate de fumat și de tutun. Acest tip de cancer apare atât la femei, cât și la bărbați, și este unul dintre cele mai dificil de tratat tipuri de cancer. Fumatul nu duce doar la apariția cancerului de plămâni, ci și al celui de laringe, faringe, esofag, rinichi, cancer cervical, de pancreas, stomac, colon și leucemie.

Nu îți verifici istoricul familiei

Prevenția acestei boli poate fi mult mai ușoară atunci când se cunosc cazurile care au apărut în familie. Deși doar o mică parte a populației dezvoltă această afecțiune ca urmare a mutațiilor moștenite, este important să cunoști istoricul familiei și să mergi la control regulat.

Te expui la radiații fără protecție

Expunerea îndelungată la soare, fără măsuri de protecție, crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Acest lucru este valabil în general pentru razele ultraviolete, iar în această categorie intră, mai ales, bronzatul la solar. Nu uita să folosești cremă cu factor de protecție ori de câte ori stai la soare.

Consumi chimicale cancerigene

The World Cancer Research Fund estimează că aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de o alimentație proastă. Mâncatul sănătos este extrem de important, mai ales pentru reducerea riscului de cancer. Alege alimente și băuturi sărace în grăsimi și zahăr, îndeosebi fructe și legume. Limitează consumul de carne roșie și de carne procesată. Este bine că consumi aproximativ două porții de fructe și legume proaspete în fiecare zi, dar și cereale integrale.

Consumi alcool în exces

Multe persoane știu că alcoolul poate crea probleme de sănătate, însă puține știu că alcoolul este responsabil pentru creșterea riscului de cancer. Alcoolul este legat de apariție cancerului de gât, gură, esofag, ficat, pancreas, stomac, colon și de cancer de sân. Nu se știe care este cantitatea exactă de alcool ce duce la apariția cancerului, însă limita este de două pahare pe zi pentru bărbați și de un pahar pentru femei.

Ești expus poluării

Mediul în care locuiești sau lucrezi te poate expune unor substanțe periculoase, care cresc riscul de cancer. Chiar dacă nu fumezi, poți inhala fum de la alte persoane în locul în care obișnuiești să mergi, sau la locul de muncă. Chimicalele se mai pot găsi și în propriul cămin sau la serviciu, sub forma azbestului sau a benzenului, substanțe ce sunt asociate cu un risc ridicat de a dezvolta cancer, conform mayoclinic.com.

Nu faci mișcare

Mâncarea nesănătoasă și lipsa de mișcare merg mână în mână și pot duce la obezitate, cauză ce favorizează apariția acestei boli. Sportul și mișcarea scad riscul de a dezvolta cancer. Exercițiile fizice te ajută să îți îmbunătățești nivelul de hormoni și modul în care funcționează sistemul tău imunitar. Este recomandat ca adulții să aibă parte de 75-150 de minute de activitate fizică intensă săptămânal. În cazul copiilor, sunt recomandate cel puțin 60 de minute de mișcare moderată, pe zi.

Ignori inflamațiile cronice

Anumite infecții pot duce la dezvoltarea cancerului. Aproximativ 15-20 % din cazurile de cancer sunt cauzate de virusuri care afectează structura celulelor, de infecții care duc la inflamații pe termen lung și de cele care afectează sistemul imunitar, conform cancer.org. Tratarea acestor infecții și prevenția sunt esențiale pentru apariția pe viitor a cancerului.

Deși cancerul poate să apară din multe cauze, acesta poate fi prevenit dacă ții cont de greșelile pe care le faci zilnic și prin evitarea acestora.

sursa: divahair.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.