Infarctul miocardic se manifestă uneori cu alte simptome, mai puțin cunoscute de publicul larg, în special la femei
Simptomul dominant al infarctului miocardic este durerea toracica. Exista insa cazuri in care infarctul miocardic se manifesta cu alte simptome, mai putin cunoscute de publicul larg, ce ar trebui sa atraga atentia asupra unui posibil infarct miocardic, in special la femei.
Durerea toracica tipica intr-un infarct miocardic este localizata in spatele sternului, in mijlocul cutiei toracice. Are intensitate maxima inca de la debut, este violenta, iar pacientul este foarte anxios. In anumite situatii, durerea toracica dintr-un infarct miocardic poate fi mai putin intensa si dramatica, iar pacientul poate prezenta numai o senzatie de presiune sau de arsura la nivelul toracelui. Aceasta senzatie de disconfort toracic se poate insoti de alte simptome care ar trebui sa atraga atentia asupra unui posibil infarct miocardic.
Oboseala excesiva
Majoritatea femeilor active, din cauza multiplelor responsabilitati si activitati pe care le au, pot acuza, din cand in cand, o senzatie de oboseala accentuata, care poate fi normala. Totusi, daca aceasta senzatie de oboseala a debutat sau s-a accentuat de putin timp, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru un posibil infarct de miocard.
Femeia in cauza poate acuza oboseala excesiva dupa efectuarea unui efort fizic obisnuit (activitati casnice uzuale) sau chiar in conditii de repaus, insotita de senzatia de presiune la nivel toracic, uneori acompaniata de tulburari ale somnului.
Respiratie ingreunata
In cazul doamnelor, odata cu inaintarea in varsta, sedentarismul si cresterea greutatii corporale pot determina oboseala precoce si respiratie ingreunata in timpul unui efort fizic. De asemenea, odata cu intrarea la menopauza, femeile pot prezenta bufeuri (senzatie de caldura brusc instalata la nivelul fetei sau jumatatii superioare a corpului, cu inrosirea tegumentului si transpiratii).
Tulburarile respiratorii si bufeurile pot semnala o afectiune cardiaca, in anumite situatii: transpiratie brusc instalata sau respiratie dificila in conditii de repaus, tulburari respiratorii accentuate progresiv in timpul efectuarii unui efort fizic, respiratie dificila in pozitia intins in pat care se amelioreaza stand in picioare, transpiratii sau respiratie dificila insotite de alte simptome (ca durere toracica sau oboseala accentuata).
Durere in maxilar si brate
Localizarea durerii in infarctul miocardic poate fi atipica, mai ales la femei. Durerea brusc instalata la nivelul maxilarului, bratelor (mai ales bratul stang) sau durerea posterioara (la nivelul coloanei vertebrale) poate semnala o afectiune cardiaca, mai ales daca aceasta durere se accentueaza in timpul efectuarii unui efort fizic si se amelioreaza sau dispare dupa terminarea efortului.
Femeile, in special, au unele particularitati ale durerii de origine cardiaca: poate fi prezenta la nivelul ambelor membre superioare; durerea este brusc instalata, uneori fara legatura cu efortul fizic si poate trezi pacienta din somn; durerea poate fi localizata la nivelul maxilarului, mai ales in partea stanga a acestuia.
Infarct miocardic sau angina pectorala?
Pasi pentru a reduce factorii de risc
Reducand factorii de risc, faceti pasi importanti pentru a ajuta inima sa nu mai sufere. Anual, faceti vizite la medic pentru a tine sub control boala.
Stop fumatului!
Fiti activi in fiecare zi! Pentru inceput, intrebati medicul cardiolog daca aveti vreo restrictie de activitate. A face plimbari este o buna modalitate de a incepe.
Slabiti sau mentineti-va greutatea! Cele mai multe femei pot slabi reducand caloriile la 1.200 – 1.500 pe zi, in timp ce barbatii pot avea succes cu 1.500 – 1.800 calorii pe zi.
Luati tratamentul exact cum v-a fost recomandat!
Femeile cunoscute cu factori de risc cardiovascular (obezitate, dislipidemie, sedentarism, diabet, hipertensiune etc.), care prezinta simptomele descrise, ar trebui evaluate din punct de vedere medical, initial prin efectuarea unei electrocardiograme care poate semnala existenta unei afectiuni cardiace.
sursa si foto: farmaciata.ro