Înfometarea pe parcursul a trei zile poate reînnoi sistemul imunitar. Studiu

Întregul sistem imunitar al unei persoane poate fi reîmprospătat dacă aceasta ţine post negru timp de trei zile.

Acest lucru este posibil pentru că procesul impulsionează organismul să producă noi celule albe în sânge, potrivit unui nou studiu. Descoperirea, descrisă ca fiind remarcabilă, arată că regenerarea sistemului imunitar după un post de trei zile este posibilă chiar şi în cazul persoanelor în vârsta.

Deşi dietele cu post negru au fost criticate de nutriţionişti pentru că sunt nesănătoase, studiul, realizat de cercetători de la Universitate of Southern California, sugerează că înfometarea organismului impulsionează celulele stem să producă noi celule albe în sânge, care luptă cu infecţiile.

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea ar putea fi benefică în special în cazul persoanelor care au sistemul imunitar deteriorat, precum pacienţii cu cancer.

De asemenea, studiul poate ajuta persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar devine mai puţin eficient pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce îngreunează procesul de recuperare când trebuie să lupte cu bolile comune.

Cercetătorii spun că postul „porneşte un întrerupător de regenerare”, care solicită celulelor stem crearea de noi celule albe în sânge, care regenerează întregul sistem imunitar.

„Procesul oferă confirmare celulelor stem, iar acestea încep proliferarea şi reconstrucţia întregului sistem”, a explicat Valter Longo, profesor de gerontologie şi ştiinţe biologice la Universitatea din California.

„Vestea bună este că organismul a scăpat de părţile vechi, deteriorate şi ineficiente ale sistemului imunitar, în timpul postului […] Dacă începeţi postul cu un sistem imunitar puternic afectat de chimioterapie sau de procesul de îmbătrânire, mai multe zile de post pot genera un nou sistem imunitar”, a adăugat acesta.

Perioadele lungi de post forţează organismul să utilizeze resursele de glucoză şi de grăsimi şi descompune o parte semnificativă din numărul celulelor albe din sânge.

În timpul fiecărui ciclu de post, această epuizare de celule albe din sânge induce modificări care declanşează regenerarea, bazată pe celule stem, a unor celule noi ale sistemului imunitar.

În cadrul studiului, participanţii au fost puşi să postească între 2 şi 4 zile, pe o perioadă de şase luni.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociată cu procesul de îmbătrânire şi cu un hormon care creşte riscul de apariţie a cancerului şi a tumorilor.

„Nu am putut prezice că postul prelungit ar putea avea aşa un efect remarcabil în promovarea regenerării, bazate pe celule stem, a sistemului hematopoietic.”, a adăugat prof. Longo.

„Atunci când sunteţi înfometat, sistemul încearcă să salveze energie şi principalul lucru pe care îl fac pentru a salva energie este reciclarea celulelor sistemului imunitar care nu sunt necesare, în mod special cele care sunt afectate”, a explicat Longo.

„Ce am observat atât în testele pe oameni, cât şi în cele pe animale, este că numărul celulelor albe din sânge scade în timpul unui post prelungit. Apoi, când începeţi să mâncaţi din nou, celulele revin. Am început să ne gândim, de unde vin acestea?”, a adăugat Longo.

Postitul timp de 72 de ore a protejat şi pacienţii cu cancer de impactul toxic al chimioterapiei.

„Chiar dacă chimioterapia salvează vieţi, aceasta provoacă daune semnificative sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu sugerează că postul ar putea atenua o parte din efectele dăunătoare ale chimioterapiei”, a declarat Tanya Dorff, profesor de medicină la USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital.

„Sunt necesare mai multe studii clinice şi orice intervenţie în dietă trebuie să fie efectuată numai sub îndrumarea unui medic […] Investigăm posibilitatea ca aceste efecte să fie aplicabile la mai multe sisteme şi organe, nu numai la sistemul imunitar”, a adăugat prof. Longo.

Cu toate acestea, unii experţi din Marea Britanie au fost sceptici în ceea ce priveşte studiul.

Dr. Graham Rook, profesor de imunologie la University College London, a spus că studiul sună „improbabil”.

Chris Manson, profesor de medicină regenerativă la UCL a spus: „Avem nişte date interesante aici. Acestea arată că postul reduce numărul şi mărimea celulelor […] Cu toate acestea, nu sunt sigur că postul este cea mai bună idee. Cred că este de preferat să mâncăm în mod regulat.

„Am primit emailuri de la sute de pacienţi cu cancer care au combinat chimioterapia cu postul, mulţi dintre aceştia beneficiind şi de asistenţa oncologilor […] Astfel, marea majoritate a pacienţilor a raportat o stare foarte bună şi doar câţiva au prezentat reacţii adverse, printre care leşin şi o creştere temporară a markerilor hepatici. În mod clar, trebuie să terminăm studiile clinice, dar rezultatele par promiţătoare”, a adăugat prof. Longo.

Sursă: The Telegraph

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.