Învățăminte de viață de care lumea modernă a uitat sau nici nu a auzit

foto: Descopera

“Culca-te si trezeste-te odata cu pasarile– vei culege toate grauntele de aur ale zilei.

Mananca mult verde – vei avea picioare puternice si inima rezistenta, precum vietuitoarele codrului.

Inoata des – si te vei simti pe pamant precum pestele in apa.

Priveste cat mai des cerul – si gandurile tale vor deveni usoare si limpezi.

Taci mult, vorbeste putin – si in sufletul tau va poposi tacerea, iar duhul iti va fi linistit si plin de pace.

Bea apa din izvorul de unde beau caii. Calul nu va bea niciodata dintr-o apa rea.

Mananca fructul care a fost atins de un vierme.

Culege cu indrazneala ciuperca pe care stau gazele.

Sadeste pomul acolo unde sapa cartita.

Cladeste casa pe locul unde se incalzeste sarpele.

Sapa fantana acolo unde se adapostesc pasarile de arsita.” –Sfântul Serafim de Sarov

Știi tu oare?

De ce se închid norii când câmpiile sunt însetate de ploaie, şi se deschid atunci când câmpiile nu vor ploaie? Din pricina răutăţii oamenilor, firea s-a turburat şi şi-a lepădat rânduiala.

Ştii tu oare, fiule, de ce ţarinile rodesc slab primăvara, iar vara dau recoltă proastă? Pentru că şi fiicele oamenilor îşi urăsc rodul pântecelor lor şi îl ucid în plină creştere!

Ştii tu oare, fiule, de ce izvoarele seacă şi roadele pământului nu mai au gustul de odinioară? Din pricina păcatelor oamenilor, prin care a intrat neputinţa în toată firea.

Ştii tu oare, fiule, de ce neamul biruitor rabdă înfrângeri din pricina neînţelegerii din lăuntru şi din pricina vrajbei, şi mănâncă pâinea amărită de lacrimi şi urâciune? Deoarece i-a biruit pe vărsătorii de sânge din jurul său, dar nu i-a biruit pe cei dinlăuntru.

Ştii tu oare, fiule, de ce maica nu îşi poate îndestula fiii? Pentru că, alăptându-i, nu le cântă cântecul dragostei, ci cântecul urii faţă de vecini.

Ştii tu oare, fiule, de ce oamenii s-au urâţit şi au pierdut frumuseţea străbunilor? Din pricină că au lepădat chipul lui Dumnezeu, care din lăuntru, din suflet, dăruieşte frumuseţe feţei şi au pus pomezi pământeşti.

Ştii tu oare, fiule, de ce s-au înmulţit bolile şi înfricoşatele molime? Pentru că oamenii au început să creadă că sănătatea este furată de la natură şi nu dăruită de Dumnezeu. Iar ceea ce e răpit cu sila, cu îndoită silă trebuie apărat.

Ştii tu oare, fiule, de ce oamenii se luptă pentru pământ şi nu se ruşinează de asemănarea lor cu cârtiţele? Pentru că pământul le creşte prin inimă, iar ochii văd doar ceea ce creşte în inimă. Şi pentru că, fiul meu, păcatul prea mult îi slăbeşte în lupta pentru ceruri. Nu plânge, fiule, în curând Domnul va veni şi va îndrepta toate.

Sf. Nicolae Velimirovici- INIMA IN MARELE POST”, Ed. Predania Bucuresti – 2010

sursa: crestinortodox.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.