Legătura dintre imunitate și unul dintre obiceiurile dezgustătoare ale copiilor, scobitul în nas și mâncatul mucilor

foto: Suntmamica.ro
Unul dintre obiceiurile copiilor care ii dezgusta pa parinti si ii deterimina sa se enerveze este scobitul in nas si mancatul mucilor. Acest obicei este des intalnit la copii mici si conform noilor cercetari medicale, are un rol important in mentinerea sistemului imuntar.
Probabil ca nu o data ai vazut un parinte care isi cearta copilul pentru ca s-a scobit in nasuc si si-a mancat mucii. Ei bine, desi se credea ca acest obicei este extrem de nesanatos, Dr. Friedrich Bischinger, profesor si doctor din Austria a desfasurat o cercetare in urma careia a identificat faptul ca mucii au o compozitie care nu dauneaza organismului, ci din contra are rolul de a intari sistemul imunitar.
Nu toti germenii sunt rai si nu toate bacteriile sunt rele
Atunci cand auzim de germeni sau bacterii avem tendinta de a ne gandi imediat la un lucru rau, care afecteaza sanatatea si buna functionare a organismului. Trebuie sa fii constienta ca desi tu incerci sa ii asiguri toate conditiile de igiena, copilasul tau tot va intra in contact cu germeni si bacterii, dar care nu neaparat vor actiona in mod negativ. Studiile medicale recente au demonstrat faptul ca prin contactul cu germeni si bacterii in timpul copilariei, copilul isi intareste sistemul imunitar si isi formeaza proprii anticorpi care vor lupta in viitor cu boli sau diverse infectii.
Este o greseala sa apelezi imediat la antibiotice si sa nu permiti organismului copilului sa incerce sa lupte singur cu germenii si bacteriile contactate din exterior. Este adevarat ca uneori antibioticele sunt necesare, insa este recomandat sa incerci, pe cat posibil, sa apelezi foarte rar la medicamente si sa lasi organismul sa se intaresca in mod natural.
Mucii pot contine astfel de germeni care defapt intaresc sistemul imunitar al copilului si il ajuta in lupta impotriva bolilor.
Murdaria poate intari sistemul imunitar
Majoritatea parintilor incearca sa ofere copilului un mediu cat mai curat si reactioneaza in mod exagerat in cazul in care micutul introduce in gurita obiecte murdare, nisip sau muci. Studiile medicale au demonstrat faptul ca atunci cand se naste, sistemul imunitar al bebelusului este destul de slab si ca prin contactul cu bacteriile si germenii care se regasesc in astfel de obiecte „murdare”, sistemul imunitar este intarit. Din punct de vedere medical, germenii si bacteriile patrund in organism, care invata sa se apere pe cale naturala, dezvoltand singur anticorpi.
Asadar, nu trebuie intotdeauna sa il opresti pe copilas din joaca pentru a-i sterge manutele sau pentru a-i curata masa pe care se joaca. Copii care nu au fost expusi de mici la murdarie si a carora organism a fost supus vaccinurilor si medicamentelor reprezinta un risc mai ridicat de a avea alergii si de a se imbolnavi mai usor decat copii a carora organism s-a dezvoltat si intarit pe cale naturala.
Ai incredere in organism
Organismul uman este un mecanism extraordinar, care functioneaza foarte bine daca este lasat. Interventia umana in buna functionare a corpului deseori determina efecte negative. Astfel, inainte de a raci si de a sesiza prezenta bolii prin intermediul simptomelor, organismul se lupta deja cu virusii. Daca de fiecare data se intervine in aceasta boala cu ajutorul unui tratament alopat, sistemul imunitar va fi slabit si organismul nu va mai putea produce anticorpii de care are nevoie. Astfel, ar trebui sa iti pui problema daca nu cumva si mucii, care contin astfel de germeni, nu sunt defapt o modalitate prin care organismul se intareste?
De ce copii isi mananca mucii
In primul rand trebuie sa intelegi faptul ca la aceasta varsta copilasii exploreaza lumea inconjuratoare prin intermeidul celor 5 simturi, dar in special prin simtul tactil si cel gustativ. Copilasii au tendinta de a introduce diverse obiecte in gurita pentru a le explora si pentru a le simti gustul. Conform unor studii desfasurate de un biochimist din cadrul Universitatii din Saskatchewan, mucii au un gust dulceag, care ii determina pe copii sa isi doreasca sa continue sa le introduca in gurita.
De asemenea, prin scobitul in nasuc, copilasii reusesc sa isi elibereze caile respiratorii si sa respire mai bine. Astfel, este un reflex al organismului care iti poate arata cat de bine functioneaza corpul uman, chiar si in mod inconstient.
Bineinteles ca nu trebuie sa iti incurajezi copilasul sa se scobeasca in nasuc sau sa isi manance mucii, insa trebuie sa intelegi acest proces si sa actionezi cu rabdare. Copilasul tau va intelege mai tarziu ca acesta nu este un obicei frumos si ca in societate ar putea fi catalogat ca o persoana needucata. De asemenea, in ceea ce priveste scobitul in nasuc exista riscul ca cel mic sa se zgarie sau sa se irite, motiv pentru care este indicat sa fii atenta si sa actionezi cu responsabilitate.
sursa: viataverdeviu.ro