Locurile binecuvântate din România, unde afli vindecarea sufletului și trupului. Apa care izvorăște o dată pe an și mânăstirea cârjelor abandonate

foto: Radio Constanta

In vremurile stravechi, arta tamaduirii apartinea preotilor. Astazi, aceasta misiune a fost preluata de stiinta, dar credinta ca manastirile, preotii si locurile sfante pot vindeca a ramas la fel de vie in sufletele oamenilor.

Romanii fac pelerinaje la manastiri pentru vindecarea sufletelor si a trupurilor. Nu de putine ori, s-au savarsit minuni intre zidurile acestor locasuri sfante, vestea s-a dus si de atunci mii de credinciosi si-au cautat alinarea si tamaduirea suferintelor in aceste locuri. S-a dezvoltat un fel de turism manastiresc cu scop medical. in afara de folosul sufletesc, manastirile si schiturile din Romania ofera si tratamente pentru diferite boli, bazate pe retete mostenite din vechime. Dar credinciosii au descoperit ca vindecarea le vine si din atingerea unor moaste, din rugaciuni in anumite locuri sau band apa unui izvor blagoslovit. La hramuri si sarbatori, locurile sfante sunt pline de oameni bolnavi care-si cauta salvarea. Asa se va intimpla si miine, de sfantul Ilie. Iata care sunt cele mai cautate astfel de locuri datatoare de sanatate din Brasov si din restul tarii. Locuri care va pot da o idee despre unde sa mergeti in concediu, mai ales daca aveti o problema de sanatate.

Locurile sfinte din Brasov

Apele, crucile, icoanele cu forta vindecatoare ii ajuta pe bolnavi, daca apeleaza la ele cu toata credinta. Dumnezeu nu a lasat niciodata asteptarile credinciosilor fara raspuns. Aceasta este convingerea cu care ortodocsii romani viziteaza locurile despre care s-a dus vestea ca au savarsit minuni medicale. Unul dintre acestea este Coltul Chiliilor, o bisericuta scobita in inima muntelui, la Zarnesti. Pe langa apa izvorului care vindeca, se spune ca si frigul din interiorul pesterii contribuie la vindecarea sufleteasca si trupeasca. Acest loc mai are o virtute. Pelerinajul spre Piatra Mica din Zarnesti a devenit in timp una dintre cele mai importante procesiuni ortodoxe pentru aducerea ploii. In Romania exista peste 200 de izvoare tamaduitoare. Manastirea Brancoveanu de la Simbata de Sus adaposteste si ea un astfel de izvor, la care se faceau pelerinaje inca din secolul XVII, de pe vremea domnitorului. Izvorul a facut minuni chiar si dupa darimarea bisericii de catre austrieci, in anul 1785. Cu vremea, izvorul a fost captat intr-o fantana, pastrandu-si si astazi calitatile curative. Tot aici, a trait parintele Arsenie Boca, care socotea ca boala apare in suflet si din suflet ricoseaza in trup. Multe boli a alungat acest sfant din Ardeal, inclusiv cancerul. Amintirile credinciosilor povestesc de cazuri fara speranta care au fost rezolvate prin harul acestui preot si al apelor tamaduitoare de la manastire. Manastirea Bucium are o fantana, in care austriecii de sub comanda generalului Bukow, au aruncat corpul staretului Isaeev. Apa fantanii a inceput sa tamaduiasca. Iar sub izvor, se zice ca ar fi moastele Sf. Ioan Botezatorul.

Minuni de vindecare din izvoare si moaste

Manastirea Izbuc din satul Calugari, judetul Bihor, este vestita pentru izvorul care curge intermitent dintr-un masiv calcaros. Manastirea de lemn are hramul Izvorul Tamaduirii, denumire data de puterea miraculoasa a apei. Se spune ca acela care ia primul din apa care nu se stie cand izbucneste, se va vindeca sigur. De fapt, apa curge la intervale de 15-30 de minute. Oricat de grava ar fi suferinta cuiva, la Izbuc isi gaseste alinarea. Despre Manastirea Ramet se spune ca, in anul 1937, langa altarul bisericii s-a ivit singur un izvor care s-a dovedit tamaduitor si care curge si astazi. Nu departe de manastire, in punctul denumit Hopagi, exista fantana Vladichii, care a iesit la suprafata in urma rugaciunilor sfantului Ghelasie, in secolul XIV. Manastirea Calugara, aflata langa Oravita, adaposteste o icoana despre care se spune ca nu se lasa mutata, nici restaurata. in naosul bisericii, sub acesta icoana sfanta, curge apa unui izvor, care a infaptuit multe vindecari. La Manastirea Izvorul Miron, din satul Romanesti (Timis), gasim un izvor cu ape termale vindecatoare. Manastirea Saraca din comuna semlacul Mic (Timis), veche din 1270, are si ea un izvor la care s-au facut vindecari. fantana din curtea Schitului Vasiova (Caras Severin) a fost sapata la indemnul unei voci sfinte, apa ei dovedindu-se tamaduitoare. Biserica Zlatari din Bucuresti adaposteste mana sfantului Ciprian, ocrotitorul de vraji si blesteme. Se spune ca aici Moliftele sfantului Vasile sunt mai puternice ca oriunde. La Manastirea Curtea de Arges, a domnitorului Neagoe Basarab, se gasesc moastele sfintei Mucenite Filofteia, care infaptuiesc si azi minuni de vindecare.

Lacuri si poiene sfinte

La Suceava, in Catedrala Mitropolitana, se afla moastele facatoare de minuni ale sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. in Catedrala Episcopala din Buzau se gaseste Icoana Maicii Domnului care plange. Se povesteste ca, intr-o zi Postului Mare, in timp ce o straina a ingenuncheat in fata icoanei, s-a auzit un tanguit nepamantean, apoi un tunet. Icoana a inceput sa planga. Cine o atinge si se roaga la ea capata alinare a suferintelor. Schitul Valiug, aflat pe muntele Semenic, e cautat pentru vindecarile savarsite de apa dintr-un lac sfant. Schitul Patrunsa (Valcea) detine un izvor miraculos sfintit in anul 1936 de episcopul Bartolomeu, vindecat el insusi de aceasta apa. Manastirea Bistrita (Valcea) se invecineaza cu pestera Sf. Grigorie Decapolitul, unde se afla se afla un izvor de apa cu debit foarte mic, dar constant, care se pierde prin infiltrare in pardoseala. Incepand din anul 1940, ieromonahul Varnava Lasconi, atunci in varsta de 57 ani, si care timp de 10 ani, pana la moarte, a locuit numai in pestera, a facut numeroase vindecari cu aceasta apa minunata. La Schitul Jgheaburi, Stoenesti (Valcea), in mijlocul padurii unde se afla biserica, este un izvor de ape sulfuroase la care se fac pelerinaje pentru efectele benefice renumite. Manastirea Robaia, Musatesti (Arges) esista o „fantana de leac“. in momentul sfiintirii ei, s-au auzit coruri ceresti. intre Biserica din Bascov (Arges) si cea din Glambocu, exista doua biserici de lemn care circumscriu o zona sacra in care si-a facut aparitia Maica Domnului. Aici s-au savarsit numeroase vindecari prin intermediul unei localnice, Maica Gica, si prin apa mai multor fantani.

Apa care izvoraste o data pe an

Fantanii din Smeeni (Buzau) i s-a dus vestea inainte de 1989 ca vindeca afectiunile oftalmologice. Oamenii, care stateau cu orele la coada, s-au vindecat folosind apa din fantana trei zile de vineri la rind, timp in care locuiau in sat. Apoi, luau aceasta apa miraculoasa acasa, ca sa continue tratamentul. La Manastirea Parepa (Prahova), in ziua de 29 august 1935, Mariei Petre, atunci in varsta de 12 ani, i s-a aratat chipul unui sfant. in acel loc s-a construit biserica, iar langa ea a fost sapata o fantana cu apa vindecatoare care, dusa acasa, nu se altereaza cu timpul. Exista si o biserica catolica la care s-au constatat vindecari. Biserica Catolica din Cacica are o o statuie copie a celei de la Lourdes a Fecioarei Maria, dar si un izvor tamaduitor. Manastirea Posaga adaposteste in incinta sa o fantana din a carei apa s-au vindecat multi. Manastirea Cetatuia din Negru Voda (Arges), din cauza pozitiei pe varful unui pinten stancos, nu are apa curgatoare, calugarii aducind-o de jos sau stringind apa de ploaie. Cu toate acestea, de ziua Izvorului Tamaduirii, dintr-un anumit loc al stancii, izvoraste apa asteptata de credinciosi. Aceasta se pastreaza nealterata intr-un mic bazin, pana la urmatoarea aparitie. Are proprietati tamaduitoare si alunga demonii. intr-o scobitura de piatra, sub forma de sicriu, s-au gasit moastele Cuviosului Ioanichie Schimonahul, mort la 1638. in Romania exista o singura manastire armeneasca si aceea se afla in apropierea orasului Suceava, la Hagigadar. Credinciosii stiu insa ca aici se implinesc si cele mai ascunse dorinte. Dar pentru aceasta trebuie sa urci dealul manastirii in genunchi, sa inconjori biserica de trei ori, apoi sa mergi la preot pentru a-ti citi rugaciunile.

Locul unde se implinesc dorintele femeilor

In curtea Manastirii Ghighiu este o fantana cu roata care colecteaza apa unui izvor cu puteri medicinale. langa Manastirea Martirii Neamului (Alba) exista cateva izvoare cu apa tamaduitoare, din care cel mai important este izvorul Feredeu. Manastirea Cocos (Tulcea) ingrijeste si ea un izvor captat care a realizat vindecari miraculoase. Manastirea Pestera Sf. Andrei (Constanta) este un loc al pelerinajelor permanente ale credinciosilor romani. Din codrii in care se afla manastirea izvorasc ape de leac care erau carate de turci cu carutele la Istambul. Unul dintre izvoare a fost gasit de Mihai Eminescu care a fost atras de energia acestei paduri izolate. Nu departe de biserica veche, se afla patru izvoare pozitionate in forma de cruce. in aceste ape si in locul unde se spune ca odinioara s-a odihnit sfantul, bolnavii gasesc vindecare. Biserica sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul si sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, din satul Vilcelele-Crimpotani (Arges), e binecuvantata cu sapte izvoare tamaduitoare. Din aceste ape au baut Mircea cel Batran, Vlad tepes, Mihnea Turcitul, alti domnitori, dar si soldatii lor, care s-au intarit miraculos, biruind oastea turceasca. Alte legende amintesc de o pustnica oarba care, spalandu-se in acest ozvor, i-a revenit vederea. Unui baiat mut, i-a revenit graiul. Oamenii spun ca apele sfante au vindecat boli de piele, paralizie, boli digestive si cancerul. Fantana din Ionesti (Arad) e cunoscuta deja sub numele de Fenomenul Ionesti. Aici se afla o zona sacra marcata de o troita si o biserica. Cunoscute sunt viziunile traite de taranul Ion Marin, caruia i s-a aratat Maica Domnului. Fantana din zona are proprietati vindecatoare impresionante. Aici se implinesc rugaciunile de zamislire a pruncilor sau de cununie. Desi indelung controversate, miracolele din acest lacas sfant nu pot fi nicicum contestate.

Dervent, manastirea carjelor abandonate

Manastirea Dervent (Constanta) atrage ca un magnet bolnavii. in apropierea bisericii, e un izvor captat si bine amenajat cu debit intermitent. Se zice ca volumul apei depinde de puritatea sufleteasca si gradul de credinta al fiecarui individ care apeleaza la acest izvor numit al tamaduirii. Primele vindecari mentioneaza un surdo-mut din nastere care a inceput sa vorbeasca. Dupa aceasta legenda, credinciosii de azi au obiceiul sa doarma cu capul rezemat de sfanta Cruce pentru a castiga tamaduirea sufleteasca si trupeasca. Sau ating de lemnul sfant boabe de grau pe care le dau animalelor. I se mai spune si crucea animalelor, deoarece aici s-au vindecat foarte multe animale. La manastire, se gasesc carjele celor ce au venit paralizati si au plecat pe picioarele lor. In dreptul bisericii vechi de la Frasinei si a cimitirului, exista un izvor captat si amenajat pentru folosirea apei, care are propietati curative, in special pentru ochi. Femeilor le este interzis prin legamant sa urce la manastirea unde se fac si exorcizari. Biserica din Lipia, situata pe malul drept al raului Ialomita, are hramul Sf. Nicolae si a fost ridicata in cinstea Regelui Mihai I. in curtea bisericii se afla o fantana a carei apa are calitati terapeutice. fantana de la Seuca (Mures) se afla in curtea casei Rozsikai Marian, o femeie oarba careia ii vorbeste sfanta Fecioara Maria, la date anuntate dinainte, ocazie cu care se fac mari pelerinaje. fantana cu apa binecuvantata chiar de Maica Domnului savarseste vindecari miraculoase. fantana lui Pintea se afla langa Cavnic, in muntii Gutai. Aici s-a intremat haiducul, iar batranii povestesc cum apa se facea odata „ca untul“ si vindeca orice boala. fantana lui Momancu, din Pecica (Arad) are apa care vindeca diferite suferinte. Cine bea in fiecare zi aceasta apa nu va suferi niciodata de boli.

Apele balneoclimaterice de la manastirea Cozia

Manastirea Nucet (Targoviste) e renumita pentru icoana sfantului Gheorghe, gasita in anul 1375. Pe acel loc e astazi o fantana cu apa vie, tamaduitoare. La fantana de la Lueta (Harghita), aflata in apropierea unei exploatari miniere, se petrece un lucru neobisnuit: apa n-a inghetat niciodata, chiar daca regiunea cunoaste temperaturile cele mai scazute din tara. Secretul este apa sarata, foarte buna pentru tratamentul anumitor boli, dar si pentru conservarea legumelor. Cea mai veche fantana tamaduitoare din tara este fantana Turcului din comuna Frumuseni (Arad). La intrarea in Manastirea Cozia, pe partea dreapta, se afla un bazin circular din secolul XVII. Apa tasneste din patru capete de piatra, dispuse in cruce, care reprezeinta un maghiar, un turc cu turban, un domn si un rob. Legenda spune ca un cioban s-a spovedit calugarilor, marturisind ca s-a vindecat de metehnele trupului scaldandu-se intr-un lac din „campul lui Caliman“. El era ferm convins ca acest lac are puteri ceresti, din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat. Calugarii au gasit in jurul manastirii izvoarele tamaduitoare si au construit pe langa manastire un fel de spital. Insusi ctitorul manastirii Cozia, domnitorul Mircea cel Batran, s-a tratat aici la batranete. Dupa 1900, apa vindecatoare de la Calimanesti a stat la baza construirii statiunii, care s-a extins spre Caciulata, unde exista izvoare termale si minerale binefacatoare. Se spune ca in statiunile Calimanesti, Caciulata, Olanesti, Govora, bolnavii care se incarca aici cu energie, care le ajunge si pe timp cat sunt departe de statiune. La zidul exterior al Bisericii sfanta Filofteia din Buzau, daca cineva se roaga in genunchi, deseneaza semnul crucii si lipeste un ban pe acest semn, dorintele i se implinesc. Daca banul nu ramane lipit, dorinta lui e desarta.

Crucea care creste singura

Pestera Muierilor din judetul Gorj, este cautata nu numai pentru fenomenele carstice deosebite, ci si pentru ccredinta ca in acest loc s-ar vindeca boli si s-ar infaptui miracole. Femeile ce nu pot avea copii capata darul procreerii. Cum pasesti inauntru, prinzi vigoare si chef de viata. Astmul, diabetul, reumatismul, depresia, insomnia, dereglarile hormonale dispar ca prin minune dupa cateva ceasuri petrecute in pestera. La Manastirea Prislop (Hunedoara) se afla mormantul marelui calugar Arsenie Boca, dar si un izvor captat, a carei apa este vindecatoare. tinutul Dobrogei e bogat in locuri facatoare de minuni. Unul e Schitul Crucii de la Coslogeni. Multi bolnavi si-au gasit vindecarea, cei ce nu puteau vorbi au primit grai, orbii si-au recapatat vederea. In timp, sfanta Cruce a crescut miraculos in inaltime iar in zile de sarbatoare, crucea se umple de mir. La Schitul sumuleu de langa Miercurea Ciuc se afla o statuie facatoare de minuni a Mantuitorului Iisus si un izvor cu apa tamaduitoare, recomandat mai ales pentru vindecarea bolilor gastrice si ale sistemului nervos. De la Manastirea Sihastria Voronei (Botosani), domnitorul Mihail Sturza, a luat mere de langa mormantul unui schimnic. Din aceste mere a mincat o ruda apropiata si indata s-a vindecat de o boala nevindecabila. Mormintul e considerat un loc sfant, care vindeca bolnavii. Icoana de la Manastirea Nicula (Cluj) a plans pentru prima oara in 1699. O fetita care avea o umflatura pe mana a atins icoana cu mana bolnava si umflatura a disparut. Doi ani mai tarziu, in 1995, o femeie din Brasov care suferea de cancer in faza avansata, s-a rugat la icoana si, peste cateva luni a venit la staret sa-i spuna ca s-a vindecat. Tot aici si-a gasit alinarea suferintelor un barbat paralizat, in iulie 1997. O alta icoana care vindeca se afla la Manastirea Dalhauti din Focsani. Aceeasi icoana a Maicii Domnului ii ajuta pe credinciosi si in caz de seceta.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.