Lumea aşa cum o ştim va dispărea! Avertisment: o nouă ordine mondială este aproape

Lumea aşa cum o ştim va dispărea. Balanţa puterii la scară mondială se va schimba. Toate în deceniul următor, scrie CNBC.

Sună dramatic, nu? Însă think tank-ul independent RethingX crede că exact aşa se va întâmpla din cauza progreselor tehnologice rapide şi în special a dezvoltării autovehiculelor autonome.

Mai întâi, din cauza ascensiunii maşinilor autonome cererea de petrol se va prăbuşi, preţul petrolului va ajunge la 25 de dolari pe baril, iar producătorii de petrol vor rămâne fără capitalul politic sau financiar de care dispun în prezent, crede co-fondatorul RethinkX Tony Seba, economist şi profesor la Universitatea Stanford.

“Cererea de petrol va atinge un vârf în 2021-2020 şi va scădea cu 100 milioane de barili, la 70 milioane de barili în 10 ani. Acest lucru înseamnă că noul preţ va fi de 25 de dolari, iar dacă produci petrol şi nu poţi concura la 25 de dolari, deţii practic active blocate”, a explicat Seba.

“Această situaţie va genera schimbări majore în lumea petrolieră, la nivel geopolitic, şamd”, a adăugat acesta.

În spatele premisei lui Seba: banii. “Va fi de zece ori mai ieftin să foloseşti un robot taxi decât propria maşină”.

Destul de interesant, dacă credeţi în această teorie, aţi putea dori să scăpaţi de problema parcărilor auto. “Spaţiile de parcare vor rămâne goale. Pentru că vor circula din ce în ce mai puţine maşini”, potrivit lui Seba.

Iar având în vedere predicţia de 25 de dolari pentru un baril de petrol, cu siguranţă trebuie redusă expunerea la petrol şi la producătorii de petrol. Ah, şi faţă de producătorii auto care se adaptează prea lent, având în vedere că nu se vor mai comercializa maşini pe benzină sau diesel nicăieri în lume în 8 ani. Asta înseamnă că nu vor mai exista nici dealeri auto.

Şi, staţi puţin, puteţi vinde şi acţiunile asigurătorilor.

De cumpărat vor fi însă acţiunile oricărei compani care va ajuta la producţia următoarei generaţii de maşini, care vor fi “computere pe roţi”.

Sunt şi nişte veşti bune legat de creşterea economică. Economiile pe care gospodăriile le vor face legat de maşini vor împinge în sus cheltuielile de consum în SUA, impulsionând creşterea companiilor şi locurilor de muncă. Potrivit estimărilor lui Seba, creşterile de productivitate vor adăuga 1.000 miliarde de dolari PIB-ului.

Seba nu este singurul care lansează astfel de predicţii, dar alţii cred că schimbările se vor produce într-o perioadă mai lungă de timp şi nu vor fi atât de dramatice.

Ca întotdeauna, există şI tabăra opusă, constituită în mod evident în acest caz de cele mai mari companii petroliere. Potrivit celor mai recente rapoarte ale ExxonMobil şi BP, maşinile electrice vor reprezenta sub 10% din flota auto mondială până în 2035.

Totuşi, toată lumea este de acord asupra unui punct: industria auto va arăta extrem de diferit pe viitor. Întrebarea este în cât timp se vor produce transformările şi cine va reuşi să se adapteze.

sursa: zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.