Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni, fără să se strice

Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni fără să se strice. O soluție descoperită și testată de un fermier din Burundi care, astfel, reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon.

Vital Nduwimana era foarte nemulțumit de pierderile pe care le înregistra la producția sa de roșii. Dacă nu reușea să vândă rapid toată recolta, după doar trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau și erau numai bune de aruncat. ”Nu reușeam niciodată să vând tot ce produceam și pierdeam mare parte din recoltă. Mai rău, ce reușeam totuși să valorific era la un preț foarte mic. Așa că în 2015 am început serios să caut metode pentru conservarea roșiilor proaspete, o soluție care să le păstreze nu doar gustul, ci și aspectul comercial”, spune fermierul care cultivă legume în partea de est a statului african Burundi, la doar cinci kilometri de granița cu Tanzania.

De precizat că zona unde face agricultură Nduwimana este renumită pentru producția de roșii, tomatele fiind abundente în piețe în sezonul de cules, adică din august până în septembrie.

Printre tehnicile de conservare testate de african s-au numărat păstrarea roșiilor în apă, în lut, în depozite săpate în pământ, în hârtie sau chiar în nisip. Toate fără rezultate pe măsura nevoilor producătorului. Într-o zi, însă, a descoperit că mai multe roșii lăsate sub bananierul din curtea sa nu se stricaseră și a sesizat că ele era puse pe un pat de cenușă. Așa că a decis să testeze dacă aceasta ar fi o variantă pentru păstrarea lor îndelungată, iar rezultatele obținute l-au uimit.

conservarea rosiilor in cenusa

Astăzi, Vital Nduwimana își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, roșiile se păstrează intacte timp de mai multe luni, ceea ce îi permite fermierului să le scoată la piață și în afara sezonului.

”Păstrez roșiile în cenușă timp de cinci sau șase luni și le pot vinde în decembrie, ianuarie sau februarie când prețurile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt atunci rare și devin mai scumpe. Mai mult, nu există nici un risc de toxicitate în cazul roșiilor păstrate în cenușă”, dă asigurări fermierul care este agronom de profesie.

Pentru a-și proba spusele, africanul a cerut Institutului de Agronomie din Burundi să testeze roșiile pe care el le-a ținut în cenușă.

Cu banii puși deoparte, fermierul și-a făcut un mic restaurant (foto: Jean de Dieu Ininahazwe)

Soluția de depozitare pentru roșii l-a ajutat pe Nduwimana să câștige mai bine de pe urma recoltei sale. Și-a deschis un restaurant și a devenit distribuitor de roșii pentru mai multe restaurante din zonă, care se pot baza pe el că le furnizează tomate tot timpul anului.

articol preluat de pe portalul agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.