Mineralul care ar fi putut salva agricultura din România, cu rezerve pentru 100 de ani. Străinii se pregăteau să-l cumpere

Știați că în România sunt rezerve pentru 100 de ani înainte a acestui produs senzațional pe bază de zeoliți? Proprietățile zăcământului de la Rupea nu sunt un mit, folosirea acestui mineral este foarte răspândită în lume, testele arătând că au efecte benefice asupra sănătății și nu numai.

Utilizarea Zeolitului este prezentă în uzul casnic, protejarea mediului, creșterea animalelor, creșterea plantelor. Doriți să vă protejați de izotopii radioactivi, să detoxificați organismul sau eliminați mirosul din frigider?

Mineralul Zeolit se extrage chiar din România, însă nu trebuie de uitat că acest zăcământ este rar, și exportarea spre alte țări trebuie realizată rațional.

Compania Enviro Naturals se pregăteşte să scoată pe piaţă primele produse autohtone pe bază de zeoliţi, informează jurnalul.ro. Deşi utilizarea lor este larg răspândită în lume, având în vedere proprietăţile speciale pe care le au, la noi exploatarea lor a fost neglijată până acum. Extracţiile din zăcământul de la Rupea, din judeţul Braşov, au început anul trecut când firma Zeolit Production a obţinut licenţa de exploatare şi a construit o fabrică pentru prelucrarea acestor minerale.

În prezent, fabrica de la Rupea, care a însemnat o investiţie de trei milioane de euro, are o capacitate de producţie de 5.000 de tone pe lună de produs granulat şi micronizat ( pulbere), iar la această capacitate zăcământul ar ajunge pentru 100 de ani. În România mai există câteva zăcăminte de zeoliţi, dar mult mai mici.

În plus, minerale extrase de la Rupea au cel mai mare procent de substanţă activă (peste 90%) care le individualizează ca fiind cele mai bune. De altfel, un test făcut anul trecut de către institul suedez Again AB pe zeoliţi din România, Turcia, Germania şi Spania a arătat că mineralele de la Rupea sunt cele mai bune, potrivit lui Gabriel Bruj, preşedintele companiei Enviro Naturals.

Toate produsele create pe baza zeoliţilor de la Rupea au fost dezvoltate de către compania Enviro Naturals şi cele mai multe sunt în faza de licenţiere. De exemplu, pentru uz uman urmează să fie lansată marca Zeolifecare.

„Este vorba de trei produse destinate detoxifierii pentru care aşteptăm licenţa de la IBA. Estimăm ca luna viitoare să o primim şi să ieşim pe piaţă”, ne spune Gabriel Bruj. De asemenea, se pregătesc produsele destinate hranei animalelor (suplimente), pentru agricultură etc.

Testele pe loturi experimentale au arătat că folosirea produselor pe bază de zeoliţi în agricultură a dus la majorarea producţiilor cu până la 45% fără creşterea cantităţilor de îngrăşăminte chimice.

Unele produsele concepute de firmă urmează să fie trimise şi la export, prima piaţa vizată fiind cea arabă. „ Am trimis monstre deja în Emiratele Unite pentru a face ei testele şi sperăm ca undeva, prin septembrie, să începem livrările”, potrivit reprezentantului Enviro.

Utilizarea produselor zeolitice în agricultură permite reducerea cantităţilor de îngrăşăminte chimice. El se amestecă cu îngrăşământul şi se dă pe sol. Zeolitul se încarcă cu aceste îngrăşăminte şi le elimină treptat în sol. Astfel, plantele beneficiază de îngrăşăminte tot timpul anului, la care se adaugă suplimentul de minerale.

În al patrulea an de utilizare a zeolitului se obţine producţia maximă agricolă. Proprietăţile zeoliţilor pot fi folosite cu succes pentru îmbogăţirea solurilor nisipoase şi acide cu potasiu şi magneziu, precum şi pentru reducerea concentraţiei de clor din compoziţia solurilor.

Mai multe citiți pe mistere-romania.info

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.