Motivele pentru care tampoanele feminine uzuale sunt periculoase. Informații care ar trebui să fie cunoscute de toate femeile

foto: Bol.com

Conținutul acestui articol, aceste informații ar trebui să fie cunoscute de toate femeile!

Nu este surprinzator ca in intreaga lume multe femei sufera de cancer cervical si tumori uterine.

Azbestul

Stiai ca producatorii includ AZBEST in compozitia tampoanelor?  Stii de ce? Pentru ca azbestul te face sa sangerezi mai mult, iar daca sangerezi mai mult, folosesti tampoane vaginale mai mult.

Introducerea azbestului in tampoane nu este impotriva legii? Ei bine, nu.

Cei care au pus la punct procesul de fabricatie au considerat ca tampoanele nu sunt materiale care urmeaza sa fie ingerate, ca atare nu sunt periculoase.

Nu s-a tinut insa cont de faptul ca ele intra in interiorul corpului.

Alte componente: VASCOZA (VISCOZA), DIOXINA sau DIOXIN

Tampoanele contin doua componente periculoase:

– Unul este VASCOZA (buna pentru absorbtie)

– Celalalt este DIOXINA (un compus chimic pentru inalbire) intrucat industria considera ca femeile trebuie sa vada produse puternic inalbite pentru a le da senzatia de curat.

DIOXINA – DIOXIN

Problema este ca DIOXINA inclus in acest proces de inalbire poate cauza probleme severe femeilor.

DIOXINA in sine este cancerigen, toxic pentru sistemul reproductiv si este asociat cu endometrioza si cu slabirea sistemului imunitar.

In luna septembrie a anului 2000, Agentia de Protectie a Mediului a informat ca nivelul concentratiei de Dioxina (Dioxin) este acceptabil si efectul suficient de lent ca sa nu duca la degradare…

Insa daca folositi in media 4-5 tampoane pe zi, 5 zile pe luna, timp de 38 de ani de menstruatie, e un risc destul de crescut, nu credeti?

VASCOZA

Vascoza face tampoanele si mai periculoase, desi este in principal doar o substanta absorbanta.

Pentru ca atunci cand fibre din tampon raman in interiorul vaginului (lucru care se intampla frecvent) ele creeazaun teren propice de reproducere pentru Dioxina. Acesta este si motivul pentru care apare TSS (Toxic Shock Syndrome sau Sindromul de Soc Toxic – SST, care poate sa fie o boala fatala declansata de o bacterie toxica, dar TTS este asociat si cu tampoanele uzuale)

Sindromul de soc toxic este o afectiune rara, amenintatoare de viata adeseori, care apare brusc dupa o infectie si poate afecta rapid diferite organe, incluzand plamanii, rinichii si ficatul. Sindromul de soc toxic progreseaza foarte rapid, fiind necesar tratament medical imediat.

Complicatii cauzate de sindromul de soc toxic includ febra, scaderea tensiunii arteriale, simptome neurologice si de esec multi-organ (oprirea functionarii a mai multor organe vitale vietii) si ulterior aparitia decesului.

Identifica careva din semnele de Sindrom de Soc Toxic cum ar fi: durere in piept, palpitatii, dificultati de respiratie si sange in urina, etc. Daca apar aceste simptome prezinta-te imediat, de urgenta la doctor, altfel aceasta infectie toxica poate fi fatala, intervine iminent decesul.

Care sunt alternativele?

– Folosirea de produse de igiena feminina care nu au fost inalbite sau care sunt doar din bumbac (de preferat bumbac bio – organic, ecologic).

– Alte produse de igiena feminina, cum ar fi absorbantele igienice, si ele contin o anumita cantitate de Dioxina (Dioxin), dar nu sunt la fel de periculoase pentru ca nu intra in contact direct cu mucoasa vaginala.

– In plus, absorbantele igienice nu au nevoie de inalbire, si evident tampoanele raman cele mai periculoase.

Si atunci…

In primul rand, nu mai folosi tampoane de acest gen.

Daca esti atat de obisnuita cu ele incat nu poti renunta, cauta tampoane 100 % bumbac (de preferat bumbac bio – organic, ecologic) care poarta mentiunea UNBLEACHED. Aceasta inseamna ca ele nu au fost supuse unui proces de inalbire

Din pacate…

Sunt prea putine firme care fabrica tampoane sigure. Ele se gasesc mai degraba la firmele producatoare de produse naturale (produse bio, organice, cologice) pentru sanatate.

Tari din intreaga lume au schimbat tehnologia de productie pentru a fabrica tampoane sigure (Suedia, Elvetia, Germania, Canada, British Columbia, etc.).

Statele Unite au decis sa ne mentina in obscuritate in ceea ce priveste tehnologia de fabricare a tampoanelor.

Actiuni

In 1989 activistii din Marea Britanie au pornit o campanie impotriva inalbirii cu clor. Dupa 6 saptamani, dupa ce s-au trimis 50.000 de scrisori, fabricantii de produse sanitare au schimbat procesul de inalbire cu cel de oxigenare (una din cele mai moderne si mai sanatoase metode disponibile). – Revista MS mai – iunie 1995

Ce facem?

– Vorbeste cu alte femei, cu toate femeile.

– Informati-va una pe alta.

-Doriti-va PRODUSE SANATOASE, adica TAMPOANE 100 % BUMBAC (BUMBAC BIO-ORGANIC, ECO) SI CARE NU AU FOST SUPUSE PROCESELOR DE INALBIRE.

Alternativa la tampoanele nesanatoase, toxice este de exemplu produsul Instead Softcup – cupa mentruala (sau alte produse asemanatoare, daca cautati si pe Internet):

no string – fara snur (ata)
no wings – fara aripioare
no Residual Fibres – fara Fibre Reziduale (fibre care raman in organismul tau, fiind apoi propice pentru dezvoltarea bacteriilor toxice, care pot sa duca la aparitia Sindromului de Soc Toxic (SST) – Toxic Shock Syndrome (TSS), afectiune care poate fi fatala)
no dryness – fara uscaciune (nu induce uscaciunea)
no Bleach – fara Inalbitor
no Pesticide – fara Pesticide (este produs Bio – Organic, Ecologic)
no Dioxins – fara Dioxine
no Carcinogens – fara substante Cancerigene (care produc cancerul, tumori)
no Polycarbonates – fara Policarbonati
no Bisphenol-A – fara Bisfenol-A (BPA)
no latex – fara latex
no Polystyrene – fara Polistiren
no Polivinylchloride – fara Polivinyl chloride (PVC)
no Phthalates – fara Ftalati
Mai multe delatii si la: Softcup.com – Menstrual Cups, Period, Feminine and Menstruation Products – Instead Softcup

Exista unele studii care arata cum cupele menstruale pot duce la unele infectii si la boli cum ar fi Endometrioza (boala care apare de obicei la femeile fertile duce la dureri puternice, atroce si care netratata poate duce la sterilitate), deoarece cupa menstruala poate fi scoasa si spalata si reintrodusa in vagin (procedeu ce poate duce la infectii si boli, fata de tampoanele care sunt de unica folosinta). Tampoanele chiar daca sunt de unica folosinta ar fi de preferat la fiecare 6 ore sa se schimbe, sau sa se scoata.

Endometrioza sau „boala modernitatii”, a industrializarii apare din cauze inca nestiute.

Fiti deci atenti, atente daca alegeti cupa menstruala, in locul unui tampon din bumbac Bio-Organic, Ecologic (documentati-va bine in prealabil despre ambele produse).
sursa: sanatatesiviata.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.