Nectarinele nu trebuie ţinute la frigider. Care este motivul

foto: HuffPost Canada
Nectarinele sunt fructele delicioase, care ne racoresc in zilele toride de vara.
Pentru a beneficia de toti nutrientii, mancati nectarinele cu tot cu coaja. Nectarinele pot fi pastrate cateva zile la temperatura camerei, in functie de gradul de maturitate. Tinute la frigider, ele isi pierd savoarea.
Prin textura sa placuta, nectarina este revigoranta, avand un continut de apa substantial. in fruct sunt prezente vitamine, B1, B3, B5, B6, B9, C, K, provitamina A (mai ales sub forma betacoretenului), fibre alimentare si antioxidanti. Nectarina este bogata in potasiu, contine fier, cupru, fosfor, magneziu, zinc si calciu.
Principalii antioxidanti din nectarine sunt compusi fenolici. Vitamina C si carotenoidele contribuie, de asemenea, la activitatea antioxidanta.
Acesti antioxidanti previn unele tipuri de cancer. Principalele carotenoide sunt betacriptoxantina si betacarotenul (pe baza caruia in organism este sintetizata vitamina A).
Alte carotenoide sunt luteina si zeaxantina, eficiente in anumite patologii oftalmologice, cum ar fi cataracta. De asemenea, ele intaresc rezistenta pielii in fata arsurilor solare.
Nectarina are un indice de satietate ridicat. Dintre fructele de tip drupa (cu un singur sambure tare), nectarinele contin vitamina C: 20 mg la 100 g. O portie de nectarina proaspata, adica un fruct de dimensiuni medii, acopera intre 3 si 9 % din necesarul zilnic de fibre alimentare.
sursa: alegesanatos.ro