Nu mai mâncaţi roşii, dacă suferiţi de următoarele boli

Roşia este bogată în antioxidanţi (betacaroten şi licopen, vitaminele C şi E), potasiu şi fosfor. Această legulă protejează sistemul cardiovascular (ajută la micşorarea vâscozității sângelui şi scăderea tensiunii arteriale), îmbunătăţeşte vederea, favorizând imunitatea, scrie realitatea.net.

Roşii sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, sunt utile în hipoaciditate, stimulează secreţia gastrică, precum şi pancreasul; îmbunătaţesc digestia (fiind utile în caz de indigestie, lipsa poftei de mâncare în special la copii, anorexie, constipatie).

În acelaşi timp, roșiile sunt şi o sursă excelentă de vitamina A și vitamina K. Ele conțin, de asemenea, și cantități mici de fibre, care ajută digestia, seleniu și magneziu.

Consumul de roșii ajută absorbția fierului din alimente datorită conținutului mare de vitamina C. Aceasta se găsește în cea mai mare cantitate în lichidul gelatinos care înconjoară semințele.

Licopina, cea care dă roșiilor culoarea specifică lor, este un anti-oxidant, cu efect chiar mai puternic decât vitamina C.

Ea protejează organismul împotriva cancerului, bolilor cardio-vasculare, proceselor degenerative, tulburărilor de metabolism și împotriva diferitelor intoxicații. Licopina este mai ușor asimilată din roșiile coapte decât din cele crude.

Studiile au demonstrat că prin tratare termică roşia îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35%. Roşia contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni.

Datorită conţinutului de licopen, roşia are, în acelaşi timp, un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Cunoscute şi apreciate pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii organismului roşiile au şi contraindicaţii.

Acestea nu se consumă când se administreaza medicamente sulfanilamidice.

De asemenea, şi în cazurile de astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală consumul trebuie redus.

În acelaşi timp, studiile au arătat că roşiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul şi cafeaua.

Un motiv serios pentru împătimiţii de frumos şi pentru cei pentru care aspectul fizic primează să renunţe să mai consume roşii.

De altfel, nu puţini sunt cei care iau cu asalt cabinetele de stomatologie pentru albirea dinţilor, astfel că este puţin probabil să îţi compromită “investiţia” consumând roşii în pofida numeroaselor beneficii pe care le are asupra organismului.

Sursa: mesaj.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.