Nu toate băuturile au darul de a hidrata. Cele mai bune şi cele mai proaste băuturi pe caniculă

foto: TheHealthSite.comCând temperatura mediului ambiant creşte, este bine să ne hidratăm. Nu doar pentru a satisface senzaţia de sete care se instalează, ci şi din cauza faptului că transpirăm şi în felul acesta pierdem o cantitate importantă de apă.

Însoţită de cele mai multe ori de o lipsă de săruri minerale, proasta hidratare poate avea consecinţe importante după mai multe zile de caniculă. Oboseală, slăbiciune, insomnie… pentru a evita aceste simptome, este bine să mâncăm, să stăm la umbră şi mai ales să ne hidratăm.

Apa este esenţială vieţii. Corpul nostru este compus în proporţie de 60% din apă, procent care ajunge la 70% în cazul creierului şi la 90% în cazul plămânilor…

Doza zilnică recomandă, mai ales în zilele toride vară, este de 1,5-2 litri de apă pe zi. Însă, trebuie să aveţi grijă, pentru că nu toate băuturile au darul de a hidrata.

Apa

Nimic nou sub soare. Apa ne este cel mai bun amic vara. Este băutura de care organismul are nevoie pentru a se hidrata. Apa ajută la regenerarea celulelor şi la circulaţia sângelui. Este bine să se bea minimum 1,5 litri de apă pe zi, însă pe canicula această cantitate minimă trebuie să crească. Nu uitaţi că vă hidrataţi şi în momentul în care mâncaţi, în special legume proaspete (cum ar fi, de exemplu, castraveţii). O alimentare bună este indispensabilă hidratării, mai ales că organismul are nevoie şi de minerale.

Contraindicată: berea

Berea nu este cea mai bună idee pentru a ne hidrata. Mai mult, consumul de alcool nu ne hidratează, ci, din contra, efectul său diuretic are tendinţa de a ne deshidrata organismul. Dacă, totuşi, beţi un pahar de alcool pe căldură, nu uitaţi să beţi şi apă. Nici sportul nu este indicat pe caniculă, dar, dacă insistaţi, este bine totuşi să aveţi şi o sticlă mare de apă cu dumneavoastră.

Surpriza: apa din nuca de cocos

Timp de secole, locuitorii regiunii de sud-est a Asiei s-au răcorit cu apă din nuca de cocos. Chiar dacă în comerţ a început să se găsesc din ce în ce mai des, această apă poate fi folosită în condiţiile în care nu aveţi apă curentă. Să nu credeţi că este o băutură miracol, acest lichid poate fi hidratant doar dacă se găseşte în prezenţa unei cantităţi suficiente de sodiu. În plus, această apă conţine şi foarte puţin potasiu, indispensabil organismului. Are, totuşi, avantajul de a fi o băutură cu foarte puţin zahăr.

Inevitabila limonadă

Deoarece conţine lămâie, limonada este bogată în vitamina C. Ea este, de asemenea, acidă. Or, aciditatea stimulează producerea de salivă, fapt care face din limonadă una dintre cele mai răcoritoare băuturi. De ce? Pentru că atunci când suntem deshidrataţi, avem gura uscată. Soluţia? O limonadă dulce.

Controversate: ceaiul şi cafeaua

Deoarece sunt diuretice, aceste băuturi ne fac să mergem des la toaletă. Din acest motiv, de exemplu, ministerul Sănătăţii din Franţa recomandă evitarea lor, mai ales pe caniculă. Pe căldură, este bine să ne conservăm apa, nu să o eliminăm. Totuşi, numeroase studii contrazic această părere. Efectul diuretic al cafelei şi al ceaiului devine proeminent atunci când şi cantităţile consumate sunt mari! Autorităţile sanitare din Anglia au efectuat un studiu pentru a vedea care sunt efectele ceaiului pe timpul caniculei. Concluzia a fost că, totuşi, ceaiul nu este nici mai diuretic şi nici mai hidratant decât apa dacă se consumă cu moderaţie. Pe de altă parte, dacă aţi decis să le consumaţi, este bine să le beţi călduţe, deoarece astfel se împiedică organismul să transpire.

Apa carbogazoasă

La fel de răcoritoare ca apa plată sau apa de la robinet, apa carbogazoasă are totuşi nişte neajunsuri. De exemplu, bulele apei carbogazoase antrenează balonarea. În plus, unele ape carbogazoase conţin foarte multă sare (mai mult de 200 mg/litru). Aşadar, dacă aveţi hipertensiune sau sunteţi predispuşi să faceţi hipertensiune, mai bine evitaţi apa carbogazoasă.

Contraindicat: vinul

Deoarece conţine alcool, vinul nu vă ajută să învingeţi căldura. Dacă sunteţi „forţaţi” să-l consumaţi, faceţi acest lucru cu moderaţie şi hidrataţi-vă permanent.

Falşii prieteni: Coca Cola şi alte băuturi carbogazoase

Coca Cola, la fel ca şi băuturile gazoase şi dulci, nu sunt indicate pentru hidratare. Zahărul şi bulele conţinute de aceste băuturi pot da foarte uşor crampe stomacale. În plus, efectul rezultat nu este de răcorire. Mai mult, după ce aţi terminat primul pahar, imediat îl veţi vrea şi pe al doilea. Aceste băuturi nu sunt indicate pentru hidratare pe timpul verii.

Clasicul suc de fructe

Pentru plăcerea dumneavoastră, puteţi degusta un suc de fructe (portocale, grepfruit…). Sunt indicate băuturile cu fructe 100% naturale. Avantajul este dat de aportul de vitamine. Inconvenientul: conţin foarte mult zahăr. Iar zahărul antrenează… setea. Aşadar, nu ezitaţi să vă diluaţi sucul de fructe cu multă apă!

Fructat şi dulce: smoothie

Amestec de fructe, dar şi de lapte şi gheaţă, smoothie este, într-o anumită măsură, bun, mai ales după efort. Apa conţinută de fructe vă poate hidrata, în timp ce fructele propriu-zis aduc un aport important de vitamine C şi A. Totuşi, pot apărea probleme de digestie, mai ales din cauza laptelui. Aşadar, nu abuzaţi. În plus, la fel ca sucul de fructe, smoothie este foarte bogat în zahăr!

Un pahar de apă cu o felie de lămâie

O alternativă foarte bună pentru cei care s-au săturat să bea doar apă. În plus, o felie de lămâie aduce şi un mic aport de vitamina C. Nimic extraordinar, dar o soluţie pentru variaţie.

Pentru sportivi: lapte cu ciocolată

Ediţia americană a HuffPost spune că laptele cu ciocolată este recomandat în perioadele călduroase, după un efort. Este ocazia perfectă pentru ca organismul dumneavoastră să beneficieze de doza de apă, de proteine şi de calciu după efort. Totuşi, este bine să nu abuzaţi. Acestă băutură este plină de zahăr.

Evitaţi: milk-shake

Milk-shake nu este ceea ce se numeşte o băutură răcoritoare. Laptele şi gheaţa formează o băutură dulce şi foarte grea!

Surprinzătoare: supa

Chiar dacă o supă nu vă hidratează la fel ca un pahar mare de apă, legumele care o compun sunt bogate în apă. Unele dintre ele pot avea chiar un procent de 90% apă. Supa este, de asemenea, bogată în fibre, care vă ajută să luptaţi împotriva constipaţiei şi să evitaţi balonarea. Atenţie, totuşi, la cantitatea de sare. De asemenea, o supă prea caldă vă va face să transpraţi.

Prea tonice: băuturile energizante

Băuturile energizante (Powerade, Red Bul, Monster, Burn…) nu sunt elaborate în acelaşi mod. Cele mai multe dintre ele conţin cafeină, al cărei efect diuretic vă deshidratează. Totuşi, ele pot vă pot aduce un surplus de energie după ce aţi facău exerciţii fizice şi vă pot hidrata corect dacă nu sunt prea pline de zahăr.

Capcană: băuturile foarte reci

Nici măcar pe cea mai mare caniculă nu trebuie să vă puneţi foarte multă gheaţă în pahar. Aceasta vă poate cauza crampe stomacale…

sursa: nordestnews.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.