Oamenii de 60 de ani pot avea memmoria unora de 20. Oamenii de ştiinţă au descoperit secretul

O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston a reuşit să le ofere oamenilor de 60 şi 70 de ani memoria unora de 20 cu ajutorul stimulării electrice a creierului, informează gândul.info.

Potrivit rezultatelor studiului, efectul a durat până la 50 de minute după ce stimularea electrică a fost oprită. Însă sunt necesare studii mai aprofundate pentru a descoperi dacă această metodă ar putea fi aplicată şi în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer.

Memoria pe termenul scurt este cea care se ocupă cu păstrarea temporară a informaţiilor şi a fost descrisă drept locul unde mintea „schiţează” informaţia. Ea este folosită în activităţi precum scrierea unui număr de telefon pe măsură ce cineva ţi-l dictează, rezolvarea de probleme, calcule matematice şi luarea de decizii.

Potrivit publicaţiei BBC, studiul a fost publicat în revista Nature şi a implicat participarea a 42 de persoane de 20 de ani şi 42 cu vârsta cuprinsă între 60 şi 70 de ani.

Ei au fost supuşi unui joc care implica observarea diferenţelor dintre două imagini care le-au fost arătate consecutiv, nu simultan.

Tinerii adulţi au fost mai rapizi şi au dovedit acurateţe fără nevoia unei stimulări cerebrale, dar rezultatelor adulţilor în vârstă s-au îmbunătăţit atunci când au fost stimulaţi electric.

Memoria pe termen scurt se degradează odată cu înaintarea în vârstă.

Doctorul Reinhart, care s-a ocupat de studiu, a declarat că: „Putem contribui la recăpătarea funcţiilor superioare ale memoriei pe termen scurt în cazul persoanelor în vârstă. Este un lucru foarte important deoarece, la nivel global, populaţia îmbătrâneşte rapid iar persoanele în vârstă se confruntă cu multe activităţi care implică memoria pe termen scurt.”

Cercetătorii s-au concentrat pe stimularea electrică a două regiuni importante ale creierului care controlează memoria pe termen scurt: lobul temporal şi cel prefrontal.

sursa: ziarulnational.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.