Obiceiul banal care îţi scurtează mult viaţa. Majoritatea dintre noi…

foto: sanatate.bzi.ro

Potrivit cercetării, adulții care petrec trei sau mai multe ore în față televizorului în fiecare zi și-ar putea dublă riscul de a suferi o moarte prematură, din orice cauza. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat trei obiceiuri sedentare – uitatul la televizor, șofatul și folosirea calculatorului – în rândul a 13.284 de absolvenți universitari spanioli (vârstă medie de 37 de ani) pentru a urmări riscul dintre fiecare activitate și toate cauzele ale mortalității.

Oamenii de știință au monitorizat subiecții pentru o perioada medie de 8,2 ani, iar în același timp au luat în considerare alte variabile care le-ar fi putut scurtă sau prelungi viață, cum ar fi: vârstă persoanei, sexul, istoria fumatului (dacă e fumător), consumul de calorii, dietă mediteraneană sănătoasă pentru inima, indicele de masă corporală și nivelul de activitate fizică. Per total, cercetătorii au raportat 97 de decese, cu 19 decese legate de cauze cardiovasculare, 46 de decese legate de cancer și 32 de decese din alte cauze.

În vreme ce șofatul și utilizarea calculatorului nu au crescut șansele de moarte prematură, cercetătorii au descoperit că trei sau mai multe ore de vizionare a programelor TV pe zi au dublat riscul de deces al unei persoane din orice cauza, comparativ cu vizionarea unei singure ore de programe TV sau mai puțin.

Sursa: sanatate.bzi.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.