Pericolul ascuns în mare, pe care trebuie să îl iei în serios. Simptomele apar în 15 minute

foto: Scuba Diver Life

Dacă vrei să înoți în mare trebuie să te asiguri întâi că distracția ta va fi ferită de pericole. Pentru o vacanță fără probleme, e bine să dai un pic de atenție celor scrise mai jos.

Meduzele nu sunt întotdeauna inofensive. Dacă ești atins de acestea te poți alege cu arsuri, afecțiuni ale pielii și în cazuri grave chiar afecțiuni neurologice. Cum să le eviți? Nu înota în ape în care acestea se află în număr mare. Meduzele se deplasează în direcția curenților marini și preferă zonele cu apă puțin adâncă.

Toxinele transmise prin înţepătura unei meduze îi pot declanşa unei persoane alergice un şoc anafilactic – respiraţia devine dificilă, tensiunea arterială scade alarmant, cel afectat intră în stare de inconştienţă şi viaţa îi este în pericol. În astfel de situaţii trebuie chemat de urgenţă medicul. Din fericire, majoritatea “victimelor” meduzelor se aleg doar cu simptome ce pot fi tratate pe loc.

Simptomele apar în 15 minute

Dacă meduza chiar a reuşit să te pişte, vei avea, în următoarele 15 minute, unele dintre principalele simptome:

– durere intensă şi mâncărime în zona afectată
– dureri de cap şi/sau abdominale
– stări de vomă, dificultăţi respiratorii
– crampe musculare
– hipertensiune (dacă ai probleme cu tensiunea arterială).

Primele măsuri

– ieşi cât mai repede la mal, ca să nu ţi se facă rău în apă
– nu freca locul afectat, altfel vei zdrobi tentaculele lipite de piele şi ele vor irita şi mai mult pielea
– scoate tentaculele din piele cu mare atenţie: pune pe ele pudră de talc, spumă de ras ori nisip uscat şi amestecă-le uşor, apoi înlătură- le cu penseta sau răzuindu- le cu lama unui cuţit neascuţit sau cu un card; dacă le apuci cu degetele, pune-ţi mai întâi mănuşi chirurgicale sau foloseşte o bucăţică de bumbac
– spală pielea cu apă de mare (apa dulce nu face decât să sporească durerea)
– dacă nu ai la îndemână un dezinfectant fără alcool, foloseşte bicarbonat de sodiu diluat în apă sau oţet (pentru a elimina din piele toxina inoculată de tentaculele meduzei); aplică acest remediu masând uşor zona cu o dischetă îmbibată, timp de 20-30 de minute
– aplică apoi o cremă pe bază de cortizon sau un gel cu aloe vera, ori câţiva stropi de ulei de ricin
– dacă durerea persistă, ia o aspirină sau un alt antiinflamator (ibuprofen, diclofenac etc.)
– pentru a calma mâncărimea şi a preveni o reacţie alergică mai puternică a organismului, ia un medicament antihistaminic (antialergic), recomandat de către un farmacist.

sursa: noi.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.