”Planta sfântă”, apreciată de geto-daci, vindecătoare a trupului și sufletului

foto: Medical News Today

Prețuit de mai toate popoarele europene, la romani busuiocul e rege, o plantă de suflet, care, pe lângă faptul că aduce noroc, aduce şi sănătate. Busuiocul este un tonic şi un energizant cât se poate de potrivit pentru perioada schimbării de anotimpuri, când foarte mulţi dintre noi ne confruntăm cu căderi de energie vitală, intelectuală sau sufletească.

Busuiocul era sacru la greci, iar femeile nu aveau voie să-l culeagă. Această plantă vindeca mânia şi resentimentele încurajând sentimentele de iubire, şi se credea totodată că stimulează chakrele, astfel armonizând emoţiile stresante în timp ce se eliberează din energia sexuală.

Este un fapt dovedit ca busuiocul, planta care trateaza in zilele noastre mai bine de 50 de afectiuni, a fost un leac apreciat de geto-daci.

Zamolxis i-a instruit pe geto-daci in medicina naturista

Zalmoxis, ramas in istorie ca zeul suprem al geto-dacilor, i-a instruit pe acestia in medicina naturista. Discipolii sai au fost mentionati de Platon, care prezenta in scrierile sale conceptia zeului Zalmoxis: : \”Nu poti sa vindeci trupul fara a tine seama de suflet\”. De aceea, se crede ca busuiocul a fost un leac preferat de Zalmoxe, in medicina alopata. Mai tarziu, dupa crestinarea populatiei din Nordul Dunarii, busuiocul a fost ( si este folosit) in in traditiile populare ( la Boboteaza, de exemplu), pentru sfintirea locurilor si pentru atragerea norocului.

Rețete din busuioc

Maceratul la rece de busuioc – este considerat pe drept cuvânt un adevărat elixir al tinereţii, recomandat în cazurile de îmbătrânire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză, sterilitate masculină şi feminină, frigiditate etc. Încă nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert că atât la femei, cât şi la bărbaţi, el este un regenerator rapid, oprind în același timp procesele de uzură, care cunosc o accelerare în această perioadă de trecere.

Cel mai eficient este maceratul obținut prin introducerea a 4-8 linguriţe de busuioc în apă, vreme de 8 ore, urmată de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinţă dimineaţa. Mai ales pe perioada primăverii, este recomandat ca, în paralel cu această cură, să se treacă şi la o alimentaţie în care predomină crudităţile.

Pulberea de busuioc – are o capacitate miraculoasă de îmbunatățire a stării psihice, fiind din acest motiv cât se poate de binevenită în anotimpul asteniei de primăvară. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdată destul de greu de explicat pe cale științifică. Se cunoaşte faptul că este un tonic şi un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, în comparație cu complexa lui acţiune înviorătoare, uşor euforizantă şi echilibrantă asupra stării psihice. Mai mult, busuiocul induce şi o trăire mistică, facilitându-ne, pur şi simplu, apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit şi în ritualul creştin). Conex cu această deschidere sufletească pe care o creează, busuiocul măreşte şi capacitatea de control asupra emoţiilor şi reduce sensibilitatea la stres.

Faceţi în această perioadă o cură de minimum 14 zile, timp în care luaţi de patru ori pe zi câte o linguriţă rasă de pulbere de busuioc cu apă. Preferabil ar fi ca pulberea să fie cernută (pentru a nu răni fina mucoasă bucală) şi să fie ţinută sub limbă 10 minute, înainte de a fi înghiţită. Rezultatele acestei cure simple, este foarte posibil să vă uimească.

Beneficiile busuiocului

Ceea ce mulţi nu ştiu este că busuiocul este o plantă care tratează multe afecţiuni şi are un rol destul de important în fitoterapie. Motivul: busuiocul conţine ulei volatil bogat în multe substanţe benefice, cu acţiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii.

De la busuioc se foloseşte planta întreagă, fără rădăcină, inclusiv seminţele. Recoltarea se face când busuiocul este înflorit, adică exact în această perioadă, cu ajutorul unui cuțit. Frunzele, tulpina şi semințele se lasă la uscat într-un loc răcoros, umbrit, pe o cârpă curată sau foaie albă de hârtie (nu pe hârtie de ziar, pentru că cerneala tipografică conține plumb).

Este un dezinfectant 100% natural, pentru diferite răni, ulceraţii sau leziuni infectate, înţepături de albine sau viespi, afte, gingivite sau stomatite.

Pentru tratarea rănilor se recomandă folosirea frunzelor de busuioc proaspete şi zdrobite, aplicate direct pe locul infectat; la fel, pentru ca înţepăturile de albine să nu se umfle, locul respectiv trebuie frecat cu frunzele pisate. Pentru afecțiunile enumerate mai sus se mai foloseşte sub formă de decoct sau infuzie (pentru gargară, băi sau spălături, în cazul afecţiunilor stomatologice). Sucul frunzelor proaspete de busuioc tratează negii după aplicări repetate.

sursa: drsanatate.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.