Reguli care trebuie respectate dacă ţi se umflă picioarele

foto: no.newsner.com

Picioare umflate: Aceste senzații neplăcute și aspectul inestetic fac parte din sindromul picioarelor grele. Acesta afectează persoanele cu insuficiență venoasă cronică, când vremea începe să se încălzească. Există însă soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor.

8 reguli care trebuie respectate dacă ţi se umflă picioarele

Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în prezent, fiind întâlnită la aproximativ 50% din populația globului, respectiv la 32% dintre români.

Picioare umflate: Cele mai afectate sunt femeile, estimându-se că dintre persoanele cu boală venoasă cronică, aproximativ 80% sunt femei, iar 20% – bărbați, potrivit studiului internațional VeinConsult, în care au fost incluși peste 91.500 de pacienți din 20 de țări, printre care și România.

Insuficiența venoasă cronică are simptome variate, de la cele mai simple, cum sunt senzațiile de picioare dureroase, grele, umflate sau „neliniștite”, până la complicații ce pot afecta serios calitatea vieții persoanelor afectate, precum varicele, tromboflebita superficială sau profundă.

Factorii de risc pentru boala venoasă cronică sunt: statul prelungit în picioare (ortostatismul), schimbările climatice (căldura, presiunea atmosferică, frigul), sedentarismul, imobilizarea prelungită, sarcina și perioada post-partum, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, fumatul și nu în ultimul rând moștenirea genetică (50-80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic), conform realitatea.net

Picioare umflate: Iată 8 reguli ce trebuie respectate pas cu pas:

Optați pentru încălțăminte confortabilă și cu toc mijlociu (4-5 cm); evitați îmbrăcămintea călduroasă și strâmtă.

Efectuați gimnastică medicală dimineața și seara, mergeți pe jos, cel puțin 2-3 km pe zi, după aplicarea contenției elastice la nivelul gambelor, practicați periodic sporturi precum înotul, ciclismul.

Dormiți cu gambele ridicate la 5-15 cm față de restul corpului (clinostatism), deoarece favorizează circulația de întoarcere venoasă; medicii spun că aceasta este cea mai ușoară, dar cea mai eficientă terapie, cu toate că de multe ori este neglijată sau subestimată.

Alături de poziția clinostatică, medicii recomandă tratamentul local compresiv, cu contenție elastică, realizat prin purtarea de ciorapi sau feșe elastice, care previn staza venoasă.

La sfârșitul fiecărui duș, faceți un scurt hidromasaj cu apă rece numai la nivelul gambelor, cu mișcări ascendente, de jos în sus.

Nu stați picior peste picior și nici cu picioarele încrucișate.

Evitați pe cât posibil expunerea la soare, iar în sezonul rece protejați-vă de frig și umezeală. Petreceți vacanța în zone de munte sau deal, nu la mare, sau optați pentru efectuarea unui tratament balnear adecvat.

Mâncați multe fructe și legume, alimente bogate în vitamina E (cereale integrale, nuci, migdale, fistic) și vitamina C; beți suficient de multă apă, evitați alcoolul și fumatul.

Sursa: publika.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.