Salata de pătrunjel – remediul antigripal din grădină ta

Salata de pătrunjel este o gustare tonică şi revigorantă, o adevărată comoara de vitamine și minerale, cu multe beneficii terapeutice.

Unii oameni o considera a fi vaccinul din grădină, apărându-ne împotriva răceli și gripe. Pentru obţinerea unor rezultate terapeutice reale, consumul ocazional de pătrunjel este insuficient. Din aceasta cauza, este important să apelăm la o metodă de preparare a pătrunjelului care să pună în valoare beneficiile acestora. Una din modalitatile de administrare ale frunzelor de pătrunjel proaspăt este salata, utilizată deseori pentru mărirea puterii de digestie şi pentru evitarea eventualelor deranjamente gastro-intestinale, însă nu numai.

Modul de preparare a salatei de pătrunjel

Se spala si se taie 2-4 legături de pătrunjel proaspăt, cât mai mărunt , se adaugă într-un bol, iar peste ele se toarnă puţin ulei de măsline şi sucul proaspăt stors de la un sfert de lămâie. Se mai poate adăuga un căţel de usturoi pisat, seminţe de dovleac (tocate mărunt) sau de susan crude.

Pentru fortificarea sistemului imunitar şi tratarea diverselor afecțiuni (enumerate mai jos), salata de pătrunjel astfel preparată se consumă zilnic, pe o perioadă de 14 – 60 de zile.

Frunzele de pătrunjel conţin 4 substanţe care previn oxidarea colesterolului negativ şi depunerea sa pe artere. Pentru a obţine efectele benefice asupra vaselor de sânge, persoanele trecute de vârsta de 35 de ani, precum şi cele care consumă în mod frecvent grăsimi hidrogenate, prăjeli sau carne, sunt sfătuite să consume de minimum 3 ori pe săptămână salată de pătrunjel. Ţine sub control tensiunea arterială. Salata de pătrunjel este indicată în hipertensiune. Contribuie la ţinerea sub control a tensiunii arteriale, având efecte diuretice şi uşor vasodilatatoare.

Consumată zilnic, salata de pătrunjel ajută la menţinerea elasticităţii şi rezistenţei pereţilor vaselor de sânge, prevenind accidentele vasculare, precum şi formarea echimozelor produse de fragilizarea vaselor capilare. Combate bacteriile şi ciupercile parazite. Studiile realizate la Universitatea din Ankara, Turcia, au arătat că pătrunjelul activează puternic sistemul imunitar, luptând cu o întreagă serie de specii de bacterii şi ciuperci parazite. Toate acestea se datorează principiilor active din frunzele pătrunjelului (vitamina C, vitamina A, vitamina B12, clorofilă), printre care şi luteolina, care activează producţia de celule ale sistemului imunitar, activându-le pe cele existente.

Frunzele de pătrunjel consumate sub formă de salată reduc predispoziţia spre crizele astmatice, datorită principiilor active din compoziţia acestora. Remediul are efecte antiinflamatoare asupra căilor respiratorii, favorizând fluidizarea şi eliminarea secreţiilor bronşice.

Sursa: topremediinaturiste.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.