Secretele bucătarilor profesioniști la gătirea orezului
Cu siguranță și tu ai observat diferența dintre gustul orezului preparat la restaurant și cel pregătit acasă. Da, este mai bun cel din restaurant, oare ce i-or face de e așa bun? Ei bine, am aflat secretele bucătarilor profesioniști și, astăzi, suntem dispuși să ți le dezvăluim!
Spălare și uscare
Orezul trebuie spălat și clătit din cinci sau șase ape. Aici ne referim la apă curată și rece. Așa vei îndepărta atât praful, dar și amidonul fin care transformă orezul fiert într-o pastă cu gust neplăcut.
Atenție, însă! Orezul alb, cu bob lung, nu trebuie înmuiat, el poate fi gătit imediat ce a fost bine spălat. Orezul brun trebuie înmuiat aproximativ 30 de minute, iar orezul sălbatic se ține peste noapte la înmuiat, cum învelișul lui este mai dur.
De ce ținem atât de mult ca orezul să fie înmuiat? Pentru că se gătește mai ușor, absoarbe mai multă compoziție de sos și are o cantitate mai mică de acid fitic, acidul care inhibă absorbția de minerale precum calciul sau fierul.
Proporțiile
Pentru a obține un orez gustos, trebuie să ții cont de proporții. Nu mai adăuga apă după ochi, pentru că orezul nu se va găti bine.
Proporțiile sunt următoarele: la o cană de orez, pune doar o cană și jumătate de apă.
La orezul brun îți trebuie mai multă apă, așa cum spuneam este mai dur, deci la o cană de orez brun pune două căni de apă.
Gătitul
Fierbe orezul într-o oală largă și puțin adâncă. Adaugă o lingură de unt sau de ulei și o linguriță de sare.
Lasă orezul la foc potrivit până când începe să fiarbă apa, apoi pune capacul și micșorează flacăra.
Lasă orezul să fiarbă, , la foc mic, pune un capac, și lasă aproximativ 15 – 20 de minute, până când absoarbe toată apa.
Orezul brun, așa cum spuneam, are nevoie de un timp de fierbere mai îndelungat, de aproximativ 45 de minute.
Nu ridica deloc capacul în timpul fierberii, pentru că aburii sunt cei care înmoaie bine boabele de orez și păstrează gustul aromat.
Adaugă condimentele doar la final, după ce ai stins focul.
sursa: gandul.md