Secretele panificației moderne: adevăruri nespuse despre făina albă. Există cel puțin 5 motive nocive pentru care ar fi bine s-o evităm

Este ingredientul de bază din pâinea pe care o consumăm zilnic și, în plus, fiecare dintre noi o folosește frecvent la prepararea prăjiturilor. Gradul ei de nocivitate este, însă, foarte ridicat.

Făina albă, căci despre ea este vorba, este unul dintre cele mai dăunătoare alimente pe care le consumăm. Există cel puțin 5 motive pentru care ar fi bine s-o evităm. Află, așadar, cum poate fi făina albă nocivă pentru sănătate.

Făina albă nu conține niciun element nutritiv

Pâinea din făină albă este mai gustoasă și mai pufoasă, însă are un mare neajuns. Prin procesele tehnologice de prelucrare a grâului și de rafinare a făinii, fabricanții de făină albă suprimă germenii de grâu care conțin 76% din vitamine și minerale. Astfel, vitamina E, calciul, fosforul, fierul, magneziul și tot complexul de vitamine B rămân în tărâțele care rezultă în urma procesului de măcinare și cernere.

Făina albă conține bromat de potasiu

După prelucrarea grâului și rafinarea făinii, urmează procesul de înălbire și de conservare a acesteia. Înălbitorul și, totodată, conservantul folosit în mod uzual este… dioxidul de clor. În acest fel, făina capătă un aspect atrăgător pentru cumpărător.

În etapa finală a prelucrării sale, făina este tratată cu un agent antisărare cunoscut sub numele de sorbitan monosaturat și bromat de potasiu, ambele extrem de toxice. Bromatul de potasiu este un oxidant puternic, cancerigen. Această substanță a fost interzisă în țările Uniunii Europene, în Regatul Unit al Marii Britanii și Canada încă din anul 1994.

Făina albă este un insecticid

Dacă o insectă reușește să intre într-un sac de făină, aceasta va muri aproape instantaneu. Cercetările au demonstrat că aceasta acționează exact ca un insecticid veritabil, având un efect letal asupra insectelor care o ingeră.

Făina albă conține L-cisteină

L-cisteina este un amino-acid care se adaugă în mod obișnuit în compoziția celor mai multe produse de patiserie, blaturi de pizza, biscuiți sau paste, având rolul de a accelera procesarea industrială.

Deși, în ansamblu, n-ar trebui să fie o substanță dăunătoare, L-cisteina folosită la produsele de panificație este obținută prin metode ieftine. Astfel, ea este extrasă din… pene de pui, coarne de vacă, păr uman și produse petroliere secundare. Și nu, nu este o glumă proastă.

Făina albă conține aloxan

Aloxanul este o substanță care determină dezvoltarea diabetului. Această substanță este răspunzătoare de aspectul pufos și aerat al pâinii. Din păcate, conform studiilor, aloxanul distruge celulele beta ale pancreasului. Vestea bună este că acțiunea aloxanului poate fi contracarată de vitamina E.

Cu ce poți înlocui făina albă

Dacă te-ai hotărât să renunți la pâinea care conține făină albă, să știi că ai câteva alternative demne de luat în seamă. Spre exemplu, pâinea integrală sau cea de secară vor aduce mult mai multe beneficii sănătății tale comparativ cu pâinea din grâu. Dat fiind faptul că indicele glicemic al acestor tipuri de pâine este mai mic decât cel al pâinii din făină de grâu, riscul de a dezvolta diabet este, practic, nul.

În plus, cantitatea de gluten din pâinea integrală sau cea de secară este mult mai mică decât cea din pâinea albă. Glutenul este implicat în dezvoltarea a aproximativ 55 de boli, printre care boala celiacă, diverse tipuri de anemii, de cancer, osteoporoză, sindromul colonului iritabil, lupus, scleroză multiplă, dar și boli neurologice precum depresii severe, demență, epilepsie, schizofrenie.

De asemenea, la prepararea prăjiturilor și a celorlalte produse de patiserie pe care le faci în casă, folosește făină integrală.

Sursa: unica.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.