Secretul longevităţii şi al sănătăţii fizice şi mentale deținut de călugării de pe muntele Athos, una dintre cele mai sănătoase comunităţi din lume

foto: miifotos.com

Care este secretul sanatatii fizice si mentale a calugarilor de pe muntele Athos? De ce acestia nu se imbolnavesc de cancer?

Hrana pentru trup şi suflet este secretul! Călugarii ordocşi de pe muntele Athos formează una dintre cele mai sănătoase comunităţi de pe pământ şi deţin secretul longevităţii şi al sănătăţii fizice şi mentale.Un studiu complex si intins pe parcursul a 10 ani vine sa ne uimeasca si sa ne demonstreze ca simplitatea este secretul de baza al longevitatii si al sanatatii indelungate.

Rezultatele acestui studiu? Pur si simplu fascinante. Se pare ca una dintre cele mai sanatoase comunitati de pe pamant este cea a calugarilor de pe muntele Athos. Sanatatea mentala si fizica a calugarilor greci, riscul scazut al bolilor cardiovasculare, dar si longevitatea se datoreaza unui stil de viata echilibrat si unui stil alimentar modest si sanatos.

Sigur, veti spune, nu ne aflam nici pe muntele Athos si nici nu avem la dispozitie timpul, vointa, aerul sau alimentele cultivate pe muntele sfant. Vremurile sunt de asa natura incat este aproape imposibil sa urmam intocmai aceasta dieta si un stil de viata sanatos cu toate ca ne dorim sa fim sanatosi. Am vrea totusi ca acest articol sa ne inspire in alegerile pe care le facem zilnic in ceea ce priveste alimentatia si sa optam, pe cat posibil, pentru alimentele care ne aduc cat mai aproape de natura si de Dumnezeu.

Din cei 1500 de calugari care locuiesc in cele 20 de manastiri si a caror stare de sanatate a fost studiata intre 1994 si 2007, niciunul dintre ei nu a dezvoltat cancer intestinal si numai 11 au fost afectati de cancer de prostata.

Cercetarile sunt cu atat mai uimitoare cu cat aflam ca media de varsta a calugarilor a caror sanatate a fost investigata era de 40-104 ani. Studiile ne mai arata ca monahii nu au dezvoltat boli de inima, ca nu s-au confruntat cu stopuri cardiace si nici cu atacuri cerebrale. Uluitor este si faptul ca incidenta bolii Alzheimer in randul acestei comunitati a fost de 0, iar cancerul (plamani, intestine, vezica) a fost inregistrat in rate neobisnuit de scazute. Din 1500 de calugari, doar intr-un procent mic au dezvoltat cancer. Niciunul nu a dezvoltat cancer la plamani sau la intestine.

Traditiile si obiceiurile stilului de viata din manastirile de pe muntele Athos, pe care insusi Printul de Wales le viziteaza cu regularitate, sunt neschimbate de 1000 de ani.

Monahii athoniti consuma mancare preparata din alimente proaspete si constand mai ales in legume, fructe, leguminoase si cereale in moderatie. Mediul in care traiesc acestia este lipsit de stres si de poluare, iar comunitatea este una bine sudata, in care calugarii se sprijina si se ajuta reciproc. Dieta traditionala din posturi abunda in vitamine, antioxidanti, nutrienti si acid folic, avand in acelasi timp un continut sarac in grasimi animale saturate.

„Calugarii de pe muntele Athos nu mananca carne”, spune parintele Epifanios Miloptaminos in cartea „Cooking on Mount Athos”. „Cuvantul unt nu este nicaieri mentionat in carte si nu se adauga faina pentru a ingrosa sosurile. Pur si simplu lasam ingredientele sa fiarba pana scad.”

Deoarece carnea este exclusa cu desavarsire din dieta calugarilor (consumata in cantitati mari este asociata cu un risc crescut de cancer intestinal), in weekend si de sarbatori se consuma totusi peste sau fructe de mare. Dulciurile sunt consumate doar ocazional. Produsele lactate sunt consumate ocazional, in cantitati moderate. „Majoritatea dulciurilor sunt facute din zahar si altele din miere. Ne facem propriile bucati de halva de susan pentru perioadele de post si ne cultivam propriile legume si fructe”, a comentat calugarul Epifanios intr-un articol publicat pe greece.greekreporter.com.

SURSA: sfantulmunte.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.