Semnalele că rinichii tăi sunt în pericol, nu le ignora

foto: HitGid
Rinichii, aceste doua mici organe de forma unor boabe de fasole au roluri insemnate in organism. Pe langa functia esentiala de detoxificare (filtreaza lichidele si curata sangele de impuritati), ei secreta hormoni cu efecte importante, avand astfel si functie endocrina. Din cauza greselilor de alimentatie sau ca urmare a unor afectiuni tratate incorect, rinichii se pot imbolnavi.
80% din pacientii cu boli de rinichi au hipertensiune.
Cand sunt riscuri mai mari
Daca bei prea putine lichide, mananci nesanatos, iei tot timpul pastile pentru calmarea durerii, precum ibuprofenul, rinichii tai nu reusesc sa-si indeplineasca functiile cu brio si chiar pot sa cedeze. Riscurile sunt mai mari daca suferi de unele afectiuni cronice, precum hepatita, diabetul sau hipertensiunea arteriala. In cazul diabetului, excesul de glucoza in sange actioneaza ca o otrava asupra nefronilor, celulele care alcatuiesc rinichii – de aceea diabeticii trebuie sa-si mentina glicemia in limite normale si sa-si verifice frecvent functia renala, la urolog, chiar in primul an in care au fost diagnosticati. In cazul hipertensiunii neglijate, vasele mici de sange din rinichi cedeaza sub presiunea prea mare si astfel nu filtreaza cum ar trebui reziduurile.
Semne ca rinichii sufera
De la nefrite, nefropatii, boala rinichiului polichistic pana la litiaza sau insuficienta renala, afectiunile acestor organe au in prima faza simptome asemanatoare:
Picioare si maini umflate din cauza lichidului si toxinelor ramase in organism daca rinichii nu mai functioneaza optim
Dureri de spate de o parte si de alta a coloanei
Urinari frecvente
Urina tulbure, inchisa la culoare sau, dimpotriva, decolorata sau cu urme de sange
Greata, scaderea poftei de mancare
Analize necesare
Medicul iti va recomanda analize standard de sange si urina, din care isi da seama in ce stare sunt rinichii tai. Evaluarea ureei si creatinei (din sange) si masurarea tensiunii arteriale sunt printre cele mai importante. O urocultura este necesara de indata ce-ti dau tarcoale simptomele unei infectii urinare (urinari frecvente si dureroase). Aceste infectii nicicum nu trebuie neglijate, mai ales daca se repeta, pentru ca bacteriile vinovate pot invada cu timpul uretrele sau chiar rinichii. Ca sa le prevenim, bea multe lichide, in special sucuri de citrice si ceaiuri din afine sau merisor, si nu uita de igiena locala imediat dupa sex! Ecografia abdominala, tomografia sau rezonanta magnetica pot fi si ele recomandate pentru diagnosticarea unor afectiuni renale.
De ce apar pietrele si cum scapi de ele
Putini sunt cei carora, dupa ce fac o ecografie abdominala, nu li se spune ca au nisip la rinichi, de cele mai multe ori pentru ca nu beau suficienta apa sau pentru ca includ in meniu alimente care favorizeaza formarea pietrelor, precum cafeaua in exces, indulcitorii artificiali, sarea, bauturile carbogazoase, legumele si fructele bogate si oxalati (precum rubarba, spanacul, coacazele), carnea. Dupa o vreme, nisipul se transforma in calculi, iar acestia nu sunt deloc prietenosi cu gazda lor, provocand dureri intense, varsaturi, urinare de sange. Tratamentul calculilor renali depinde de marimea pietrei. Daca sunt mici, consumul mare de apa si ceaiuri poate duce la eliminarea lor pe cale naturala. O alta metoda consta in unde de soc directionate spre rinichi – acestea maruntesc pietrele, facand posibila eliminarea lor naturala. Alteori, se apeleaza la ureteroscopie, o interventie ce presupune introducerea unui endoscop in vezica si apoi in uretra, unde este blocata piatra, sau la nefrolitotritie, interventie recomandata pentru calculii mari.
Insuficienta renala, pericol de moarte
Bolile la rinichi ataca nefronii (celulele rinichilor), care sunt cateodata distrusi incet si fara simptome. Astfel, cu timp, capacitatea de filtrare a rinichilor se pierde si se instaleaza insuficienta renala cronica, situatie in care numai dializa poate salva pacientul sau, in cazuri mai grave, transplantul renal. Insuficienta renala acuta este o forma care apare brusc, in situatii precum pierderile mari de sange sau daca ingerezi droguri ori otravuri.
Ce putem face sa prevenim bolile de rinichi?
- Consumati o cantitate suficienta de lichide (apa plata de preferat), 10-12 paharele pe parcursul zilei.
- Evitati excesul de sare in mancare si limitati consumul de branzeturi sarate, muraturi, afumaturi si mezeluri care pot contine cantitati crescute de sare; pentru a da savoare mancarurilor, puteti inlocui sarea cu zeama de lamaie ori alte condimente.
- Evitati fumatul.
- Controlati-va tensiunea arteriala.
- Nu folositi des antiinflamatoarele nesteroidiene.
- Preveniti obezitatea, care este in relatie directa cu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, printr-un aport caloric.
- Controlati-va glicemia pentru a diagnostica si/sau a preveni instalarea diabetului zaharat!
SURSA: medsana.ro