Semnalul de alarmă al unui medic la boala care te poate ucide în trei ani de la diagnosticare

foto: Consult QD – Cleveland Clinic
Jumătate dintre pacienţii cu fibroză pulmonară idioptică, o boală cronică rară, pot deceda până în trei ani după stabilirea diagnosticului, anunţă medicii, precizând că analizele periodice poate identifica mai devreme boala, astfel crescând şansele pacientului, scrie Mediafax.
“Afecţiunea este cronică, nu se vindecă. (…) Jumătate din pacienţi, dacă nu mai mult, pot deceda până în trei ani după stabilirea diagnosticului. Diagnosticul practic este un prognostic la fel de sever ca neoplasmul bronhopulmonar care e cel mai rău dintre cancere şi automat este o boală care deşi nu e cancer are un prognostic mult mai sever decât alte cancere. Aceşti pacienţi, mai ales dacă sunt diagnosticaţi tardiv, au o speranţă de viaţă foarte scăzută. Lucrul esenţial este să identificăm cât mai devreme aceşti pacienţi”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu.
Ulmeanu a precizat că întreruperea fumatului este un pas important pentru prevenirea fibrozei pulmonare idiopatice.
“Prevenţia înseamnă să nu fumaţi, întreruperea fumatului este esenţială. (…) În rest, a te adresa medicului în momentul în care ai tuse, oboseală înseamnă un lucru esenţial. Acest bilanţ medical periodic poate diagnostica devreme fibroza pulmonară idiopatică. (…) În ultimi ani au apărut aşa numitele medicamente antifibrotice, împotriva fibrozei. Dacă boala este la început ele încetinesc evoluţia bolii. Există mulţi pacienţi care au multe boli cronice şi care îşi desfăşoara viaţa în condiţii acceptabile. Şi pentru pacienţii cu fribroză pulmonară dacă boala e diagnosticată devreme, intervenţia terapeutică precoce va scădea agravarea excesivă a bolii şi va oferi pacienţilor o calitate a vieţii mult mai bună”, a mai precizat Ruxandra Ulmeanu.
De asemenea, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a explicat că fibroza pulmonară idiopatică se confundă cu astmul sau cu emfizemul pulmonar.
„Primesc tratamente (n.r. – pacienţii) care nu sunt adecvate, dar care în final nu fac altceva decât să prelungească momentul de diagnostic, iar boala progresează în acest timp. (…) Al doilea moment important este momentul de diagnostic, care presupune un cortegiu întreg de intervenţii unele mai puţin agresive , altele care ţin de sfera chirurgiei toracice. A doua problemă majoră este accesul la aceste servicii, pentru că nu toate clinicile pot să ofere această eşalonare de investigaţii”, a spus Florin Mihălţan.
Mihălţan a mai precizat că fibroza pulmonară idiopatică este o boală subtratată şi subdiagnosticată.
“Şansa pacientului cu fibroză pulmonară idiopatică în ziua de astăzi reprezintă apariţia unor clase de medicamente noi, faptul că în România au intrat în panoplia de medicaţii care sunt compensate şi mai există în afară de această medicaţie şi o indicaţie de transplant pulmonar. Sunt două alternative, două oferte pentru o boală care a fost subdiagnosticată, subtratată”, a mai explicat Florin Mihălţan.
Medicii au mai declarat că există medicamente care nu vindecă boala, ci doar reuşesc să o stabilizeze.
Mai multe citiți pe stiripesurse.ro